Ministerstvo varuje před cestami do Íránu. Opusťte zemi, vyzývá Čechy

"Vzhledem k aktuálním specifickým bezpečnostním rizikům pro občany EU v Íránu v kontextu současné vnitřní i mezinárodní politické situace MZV ČR varuje před cestami do Íránu a vyzývá v Íránu pobývající občany ČR k opuštění země," uvedlo na webu ministerstvo zahraničí.

Podle ministerstva se často stává, že lidé z Evropy jsou v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. "Podle hodnocení MZV ČR riziko dalších podobných incidentů zůstává významné a vztahuje se i na občany ČR," varovalo ministerstvo.

Zároveň hrozí, že země začne válčit. Izraelská armáda už je připravená na útok Íránu, ten by mohl začít do dvou dnů. Režim Sajjida Alí Chameneího se však zatím, jak informuje The Wall Steet Journal, definitivně nerozhodl.

[chooze:article;value:550683]

"Pokud se i přes varování před cestou a výzvu k opuštění země v Íránu nacházíte, dodržujte všechna opatření a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů. Dbejte zvýšené opatrnosti. MZV ČR doporučuje vyhnout se místům, kde se shromažďuje větší množství osob, především ve večerních hodinách. Důrazně se také varuje před pořizováním fotografií či videozáznamů, zejména demonstrujících osob, příslušníků bezpečnostních sborů či vládních budov," poradil resort.

Doporučil také zaregistrovat se v databázi DROZD. "V případě nouze se lze obrátit na Velvyslanectví ČR v Teheránu, a sice v pracovní době na standardní telefonické kontakty úřadu a mimo pracovní dobu pak na jeho nouzovou linku konzulární pohotovosti: +989128174178," dodal.

Zbraně z Íránu skončily na Ukrajině. Na moři je zabavily Spojené státy (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.