Mexiko žaluje Ekvádor u mezinárodního soudu kvůli razii na velvyslanectví, žádá pozastavení činnosti v OSN

Mexiko ve své stížnosti žádá, aby bylo Ekvádoru pozastaveno členství v OSN, pokud nevydá veřejnou omluvu "uznávající porušení základních principů a norem mezinárodního práva", informuje agentura AFP s odkazem na vyjádření ministryně zahraničí Alicie Barcenové. Cílem bylo "zaručit nápravu morální škody způsobené mexickému státu a jeho státním příslušníkům", uvedla ministryně na tiskové konferenci.

Diplomatické roztržce předcházela razie ekvádorských bezpečnostních složek, které minulý pátek vtrhly na mexickou ambasádu v ekvádorské hlavním městě Quitu, aby zatkly bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glase, který byl hledaný kvůli obvinění z korupce a kterému Mexiko poskytlo azyl. Incident vyvolal mezinárodní pobouření a vedl k tomu, že Mexiko přerušilo styky s Ekvádorem a stáhlo ze země své diplomaty.

[chooze:article;value:549925]

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador na tiskové konferenci, kde vystoupila i tamní ministryně zahraničí uvedl, že cílem žaloby je, "aby se to neopakovalo v žádné jiné zemi na světě, aby bylo zaručeno mezinárodní právo". Ekvádorský vůdce Daniel Noboa naopak zátah na velvyslanectví obhajoval jako nezbytný k zadržení Jorgeho Glase, protože představoval riziko útěku, a řekl, že je ochoten "vyřešit jakýkoli spor" s Mexikem.

https://twitter.com/AFP/status/1778600443427623280

Haagský Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), který byl zřízen po druhé světové válce za účelem rozhodování sporů mezi zeměmi, ve čtvrtek pozdě večer potvrdil, že žádost Mexika obdržel. Mluvčí generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese uvedl, že pozastavení členství země v OSN je "záležitostí členských států". "Pevně doufáme, že se napětí mezi Ekvádorem a Mexikem podaří vyřešit prostřednictvím dialogu," řekl Stephane Dujarric novinářům v New Yorku.

Zatímco řádné projednání celé záležitosti může trvat několik let, Mexiko rovněž požádalo mezinárodní soudce, aby vydali "předběžná opatření" na ochranu jeho diplomatických úředníků. "Mexickému velvyslanectví v Ekvádoru, spolu s jeho majetkem a archivy, hrozí, že nebudou chráněny nebo budou dále porušovány," uvedlo Mexiko ve své žádosti.

Na Jorgeho Glase, který si již odpykal trest za korupci, byl vydán nový zatykač za údajné odklonění finančních prostředků určených na obnovu po ničivém zemětřesení v roce 2016.

Čtyřiapadesátiletý Glas byl po svém zadržení převezen do věznice s maximální ostrahou v ekvádorském přístavním městě Guayaquil. Jeho přítel a bývalý šéf Rafael Correa, který byl ekvádorským prezidentem v letech 2007-2017, napsal ve středu na síti X, že Glas drží hladovku. Correa nyní žije v exilu v Belgii, aby se vyhnul výkonu osmiletého trestu za korupci v Ekvádoru.

Razie na mexickém velvyslanectví v Ekvádoru. Policie si došla pro bývalého politika (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.