Ze skromné akce mezinárodní událost. Equal Pay Day otevírá debatu už popatnácté

[chooze:gallery;value:34825]

​Problém nerovnosti v odměňování podle pohlaví v neprospěch žen, jejich postavení v práci i ve společnosti a v konečném důsledku i jejich ekonomická nezávislost představuje přetrvávající společenský problém, o kterém je třeba mluvit a řešit ho. Poprvé na něj v roce 2010 upozornila veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR (BPWCR).

Její zakladatelka Lenka Šťastná se tehdy zároveň připojila i ke globální kampani Equal Pay Day (EPD) Business & Professional Women International. Ta od roku 2009 každoročně probíhá ve více než 35 zemích světa, v každé svým způsobem.

České pojetí této kampaně je v rámci mezinárodní organizace unikátní a slouží jako vzorová aktivita pro ostatní federace. Pojí se totiž se vzděláváním žen, čímž zcela prakticky přispívá k posilování postavení žen na pracovním trhu a ve společnosti.

​"Rozhodla jsem se spojit konferenci se vzděláváním a již v roce 2010 jsme začaly organizovat takzvaný speed mentoring, který jsem vymyslela. Od té doby jím prošlo téměř 21 tisíc žen a převzala ho od nás celá řada organizací v ČR i v zahraničí," vysvětluje Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

[chooze:article;value:549173]

​Postupně se akce rozrostla, pak přišel covid

"Začátky byly skromné. Zlom ale nastal v roce 2014, kdy se dvoudenní akce přesunula do hotelu Clarion Congress Hotel Prague v pražských Vysočanech, což naprosto změnilo její charakter," říká. "Po velmi úspěšném 10. ročníku přišel covid. Dva ročníky konference jsme měly online, přičemž na překlopení toho prvního v roce 2020 ze živé konference jsme měly jen dva týdny," vzpomíná Lenka Šťastná.

"Bylo to obrovské riziko, protože tehdy ještě téměř nikdo neuměl pracovat se Zoomem, vystupující jsme musely učit specifika takového přenosu. Velmi si vážíme toho, že nás naši partneři neopustili a naopak tuto naši snahu velmi ocenili, protože naprostá většina akcí se v té době rušila," dodala.

K dnešnímu dni se EPD vyvinul v událost s významným mezinárodním dopadem, kterou uznávají a podporují přední mezinárodní instituce jako Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Středoevropská iniciativa (CEI). Ta jej letos označila za vlajkový. Evropská komise ho zařazuje jako významné opatření EU a jejích členských států na podporu rovného odměňování.

Jejich podpora je podle Lenky Šťastné nejen uznáním dosavadního úsilí, ale také klíčem k rozšiřování dosahu a vlivu. V minulém roce také přenesla svou zkušenost na Slovensko a pomohla zorganizovat první Equal Pay Day Slovensko, jehož druhý ročník má již stanovené datum na podzim.

[chooze:article;value:496029]

Situace se zlepšuje, ale máme co dohánět

BPWCR tímto projektem také již od roku 2010 společně přispívá k plnění Cílů udržitelného rozvoje, a v současnosti též k implementaci strategií udržitelnosti. Otázka rovného odměňování se naštěstí dostává do hledáčku širšího spektra lidí a firem i díky nově vzniklé povinnosti nefinančního reportingu.

"Za posledních 15 let se situace ve férovém odměňováni zlepšila, ale ostatní země EU se s tímto problémem vypořádávají mnohem rychleji, proto zůstáváme na zadních příčkách v mezinárodních srovnáních. Příčin tohoto stavu je řada, ale to, že u nás máme tak málo žen v rozhodovacích pozicích, je faktor velmi významný a je třeba mu věnovat pozornost," říká prezidentka.

"Konference je platformou, která dává prostor pro diskuze o dalších krocích k budoucnosti, kde každý bude mít možnost realizovat svůj talent bez překážek. Poskytuje příležitost k odbourávání stereotypů, které nás omezují, příležitost změnit náš pohled na věc, mluvit otevřeně o zkušenostech s vytvářením podmínek pro rovné příležitosti pro ženy a muže," říká Lenka Šťastná. S radostí dodává, že roste počet firem, které jdou příkladem a změnu iniciují.

V letech 2023 a 2024 byly projekt a kampaň EPD nominovány na cenu Profi HR Awards v kategorii CSR a ESG projekt roku. Newstream jej v únoru zařadil do top deseti projektů na výstavu Good Company Circle ve Štrasburku, jejímž cílem je poukázat na to, že spolupráce mezi neziskovkami a byznysem funguje. Letošní jubilejní ročník s rekordním počtem zahraničních vystupujících a mentorek je tak zúročením a oslavou neutuchající snahy a nezlomné vůle všech, kteří se na akci podílejí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.