Z Číny jde čím dál větší strach. Peking poslal Západu ostrý vzkaz

Úterní oznámení zástupců Číny a Ruska o posílení spolupráce vyvolalo vlnu reakcí. Ostře reagoval například americký náměstek ministra zahraničí Kurt Cambell, kterého citoval deník Daily Northwestern.

Ten se nechal slyšet, že uznává hluboké historické vazby mezi Čínou a Ruskem, ale nesouhlasí s pokračující podporou Ruska ze strany Číny. "Řekli jsme přímo Číně, že pokud to bude pokračovat, bude to mít dopad na vztahy mezi USA a Čínou," řekl Cambell. Washington podle něj "nebude sedět a říkat, že je vše v pořádku".

Reakce Západu se ale nezamlouvá Číně, která na sebe s odpovědí nenechala dlouho čekat. Mluvčí ministra zahraničí Mao Ning zdůraznila, že Čína nepřijme "kritiku ani nátlak" ohledně svých vztahů s Ruskem. "Čína a Rusko mají právo zapojit se do hospodářské a obchodní spolupráce," citoval ji portál Hong Kong Free Press.

[chooze:article;value:550213]

​Zároveň trvala na tom, že Peking byl vždy konstruktivní při hledání řešení války na Ukrajině. "Pokud má nějaká země skutečně obavy o mír na Ukrajině a doufá v brzký konec krize, měla by se nejprve zamyslet nad hlavními příčinami krize," uzavřela rázně.  

Čína a Rusko se v úterý zavázaly, že posílí strategickou spolupráci. "Jako přátelský soused Ruska a všestranný strategický partner budeme rozhodně podporovat stabilní rozvoj a obrodu Ruska pod vedením prezidenta Putina," řekl podle agentury TASS čínský ministr zahraničí Wang I. Takový závěr vyplynul ze setkání šéfa čínské diplomacie s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Pekingu.

Rusko vydává na armádu více peněz, než kterákoliv země NATO, říká politolog:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.