Ochlazení může být mnohem prudší. ČHMÚ upozorňuje na návrat sněhu

V noci na čtvrtek ještě teploty klesaly v Česku k nule, o víkendu se ale vrátí nezvykle letní počasí s teplotami až 25 °C. Na začátku příštího týdne pak přijde prudké ochlazení. "Máme se holt připravit na to, že jeden den budeme v krátkém tričku a druhý den s sebou budeme nosit také bundy," řekl Honsová pro TN Live.

"Už řadu dní se modely shodují, že příští týden výrazně vybočí z řady uplynulých několika, víceméně letních týdnů. Z pondělí na úterý k nám totiž začne od severozápadu proudit chladný oceánský vzduch," napsal na facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V nížinách teploty vyšplhají na maximálně 10 °C a na hory se vrátí sníh. "Dokonce není vyloučeno, že se se sněhovými vločkami během přeháněk setkáme i mimo horské polohy," avizovali meteorologové.

[chooze:article;value:550049]

Chladné počasí má zůstat po většinu týdne. "Otazník zůstává zejména nad tím, jak moc chladný vzduch bude do prostoru střední Evropy proudit," vysvětlil ČHMÚ.

Teplotní skok bude mít nepříjemný vliv

Podle Honsové je naprosto normální, že ještě v dubnu teploty klesají pod nulu. Normální ale nejsou teplotní skoky. "A to právě kvůli tomu, že předtím byly dny extrémně teplé, nadprůměrné. Vzpomeňme si, že teplotní rekordy jsme přepisovali od sobotního dne," poznamenala Honsová.

"Pojďme si říct, že teplotně jsme byli nadprůměrní až o 14 °C ve srovnání s tím, co by tady mělo být, což jsou extrémně vysoké teploty. Nyní bychom se měli dostat do normálu, do průměrného počasí a v příštím týdnu budeme klesat do výrazně podprůměrných hodnot a až poslední dubnová vlna přinese opět teploty na průměrné úrovni, pravý duben, kdy to budou odpolední teploty kolem 16, možná 17°C, a když to všechno sečteme a zprůměrujeme, tak letošní duben vyjde opět jako teplotně nadprůměrný měsíc," avizovala.

[chooze:article;value:550136]

Rekordy navíc padají i v ostatních evropských státech. "Tyhle velké teplotní skoky zamávají skoro se všemi z nás," varovala. Problémy způsobuje třeba pyl, rozkvetla už i řepka i další rostliny. Probudily se už i včely, vylezli první brouci a možná i klíšťata. Mráz pak může kvetoucí stromy a rostliny vážně poškodit. 

"Myslím si, že třeba teplota v hladině 850 hPa, to znamená ve vyšších vrstvách atmosféry, odpovídala už prostě létu, což už takhle typické vůbec není.
Takže na teplotní skoky bychom se rozhodně připravit měli i nadále, ale rozhodně by to neměly být takhle extrémně vysoké teplotní skoky, kdy vyloženě z toho léta skáčeme zpátky, dá se říct, do zimy, protože ta energie v té atmosféře je obrovská, těch skleníkových plynů i nadále narůstá," podotkla Honsová.

V pondělí se navíc očekávají bouřky. Ty bývají většinou až v létě. "Letošní březen, duben připomínaly už v některých svých konceptech právě léto," upozornila meteoroložka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.