Biden prohlásil, že USA zvažují žádost Austrálie o zastavení trestního stíhání Juliana Assange

"Zvažujeme to," odpověděl ve středu americký prezident Joe Biden novinářům v Bílém domě na otázku ohledně australské výzvy k ukončení Assangeova stíhání. O Bidenově výroku informovala stanice CNN, která se rovnou obrátila na Radu pro národní bezpečnost s žádostí o komentář.

Australský premiér Anthony Albanese, který dlouhodobě vyjadřuje nesouhlas s vazbou zakladatele WiKiLeaks a který v únoru podpořil parlamentní návrh vyzývající k návratu Assange do Austrálie uvedl, že jeho vláda tuto otázku vznesla na všech vládních úrovních všemi možnými způsoby a bude se nadále diplomaticky angažovat za Assangeovo propuštění. "Od prezidenta Bidena je to povzbudivé vyjádření," řekl Albanese televizi ABC.

[chooze:article;value:464942]

"Domnívám se, že to musí být dotaženo do konce a že pan Assange již zaplatil dostatečnou cenu a že už toho bylo dost. Podle mého velmi silného názoru nemá pokračující věznění pana Assange žádný přínos. A takový je i názor australské vlády," citovala agentura Reuters australského premiéra.

Assangeův právník Barry Pollack řekl, že Bidenovo prohlášení je povzbudivé, přestože ještě před třemi týdny prohlásil, že Assangeův právní tým nevidí žádné náznaky řešení obvinění, která proti Assangeovi vznesly americké úřady. Americké ministerstvo spravedlnosti se k Bidenovým výrokům zatím oficiálně nevyjádřilo.

https://twitter.com/Reuters/status/1778110556072804486

Assangeovo vydání bylo pozastaveno v březnu poté, co londýnský Nejvyšší soud uvedl, že USA musí poskytnout záruky, že mu nebude hrozit trest smrti.

Americké úřady tvrdí, že 52letý Assange zveřejněním tajných vojenských dokumentů ohrozil životy, a již několik let usilují o jeho vydání kvůli obvinění ze špionáže. USA Assange stíhají za to, že v letech 2010 a 2011 zveřejnil důvěrné vojenské záznamy poskytnuté bývalou analytičkou armádní zpravodajské služby Chelsea Manningovou.

V roce 2019 obvinila prokuratura ve Virginii Assange z 18 trestných činů včetně jednoho obvinění ze spiknutí. Za každý z těchto bodů obžaloby hrozí až desetiletý trest, což znamená, že v případě odsouzení by Assange mohl být odsouzen až na 175 let vězení.

Assange posledních pět let bojoval proti vydání z londýnské věznice Belmarsh a předtím se sedm let skrýval jako politický uprchlík na ekvádorském velvyslanectví v hlavním městě Spojeného království. Jeho případ vyvolal odsouzení ze strany obhájců svobody slova, kteří tvrdí, že pokud bude jeho vydání povoleno, bude to mít velký dopad na svobodu tisku.

Británie má vydat aktivistu Juliana Assange do USA. Hrozí mu vysoký trest (6/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.