Opičí neštovice, legionelóza či spalničky. Česko trápí hned několik infekčních nemocí

Kromě černého kašle v Česku dál bují také další nakažlivé nemoci, které byly donedávna v tuzemsku víceméně vzácné. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu. Stále vysoký je počet případů svrabu, kterých bylo letos do konce března 2 702, což je nejvíce za stejně období za posledních 10 let. Souviset to, podle odborníků, může s poklesem imunity populace a rozvojem migrace.

Relativně vysoký výskyt je například také u spalniček. Zatímco loni byl v Česku evidován jediný případ a v roce 2022 žádný, letos už zdravotníci evidují 15 nakažených. Roste také počet nemocných se záškrtem. Těch bylo za celý loňský rok pouze osm, letos už jich Česko eviduje sedm. V březnu si přitom tato nemoc vyžádala i lidský život. A počet nemocných je vysoký též u příušnic, od ledna 323 případů.

[chooze:article;value:550197]

Tyto nemoci se podle odborníků výrazněji šíří kvůli kombinaci hned několika faktorů zahrnujících například nedostatečnou proočkovanost. "Po období proticovidových navíc dochází přirozeně k nárůstu nemocných. Je to výsledek toho, že náš imunitní systém byl méně vystaven patogenům. Je to jakási kompenzační záležitost," prohlásil pak v březnu k jejich nárůstu epidemiolog Roman Prymula.

Znovu se pak v Česku objevily opičí neštovice. Za posledních deset let evidují úřady pouze 71 nakažených touto nemocí, z toho všechny v roce 2022. Letos už ale evidují devět případů. "Jde o nemoc, která se ve světě dále šíří. Pravděpodobně si ji dovezl někdo ze zahraničí, například z dovolené," soudí pak k jejímu aktuálnímu výskytu Prymula.

Nárůst je také u legionelózy, tedy takzvané legionářské nemoci. Tou se letos nakazilo 104 lidí, tedy skoro dvojnásobek, co za stejné období v předchozích dvou letech. "Bakterie Legionella se nachází často v okrajových částech rozvodů teplé vody. Pokud nejsou dostatečně proplachovány, můžou se tam hromadit a způsobovat nemoci. Za jejich nárůstem můžou být tedy i ekonomické důvody. Ale jde jen o spekulaci," tvrdí Prymula. 

Mikrobiolog vysvětlil, proč se znovu šíří černý kašel. Vyvíjíme novou vakcínu, řekl (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.