Mrazíky tento týden jsou jen začátek. To horší přijde příští týden

V pondělí a úterý teploty opět vyšplhaly nad 20 °C. Lidé si tak pomalu začali zvykat na teplé počasí. Celý duben ale podle meteoroložky Dagmar Honsové takový nebude.

"Přechodné ochlazení se na nás chystá v tomto týdnu ve středu," upozornila Honsová. Už v pátek a o víkendu by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale teploty měly znovu překonat 20 °C. Po tomto skoku ale nastane jejich výrazný propad, kterého se dočkáme v příštím týdnu. 

"Na hory se vrátí sněžení a poránu nebude nouze o přízemní mrazíky," avizovala Honsová. "Odpolední teploty se budou pohybovat do 10 °C a vypadá to, že ochlazení bude mít delšího trvání," dodala.

[chooze:article;value:549980]

Čeká nás tak prudká teplotní změna o přibližně 20 °C. V pondělí totiž opět padaly teplotní rekordy. "V Praze byly překonány na všech měřicích stanicích – špičkovou hodnotu hlásí Praha-Karlov 28,2 °C," řekla Honsová. Jinde už v neděli bylo přes 30 °C. 

"Mohlo by opět docela výrazně mrznout. Pokud se tak stane, jsme z podstatné části letos bez úrody ovoce," varoval ČHMÚ na sociální síti X.

Rekordně vysoké teploty sužují velkou část Evropy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.