Generál: Válka Číny a USA je neodvratná. Situace je mnohem vážnější než v Evropě

Čína v neděli 7. dubna zorganizovala velké vojenské cvičení v Jihočínském moři. Je to jen jedno z mnoha. Ve stejný den společně trénovaly také armády Filipín, USA, Austrálie a Japonska, jak upozorňuje Le Monde.

Napětí v Tichomoří roste. Ozbrojený konflikt mezi Čínou na straně jedné a Spojených států a nejspíš i jejich spojenců na straně druhé, je podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého téměř nevyhnutelný.

[chooze:article;value:549984]

​Výbušné Tichomoří

"I když se to nemusí na první pohled zdát, celá oblast Tichomoří je velice výbušná. Bezpečnostní rizika jsou větší než ta, která vnímáme u nás v Evropě," upozorňuje pro TN.cz Šedivý.

"Tomu, co se na východě odehrává nejen mezi Pekingem s Washingtonem, nevěnujeme moc velkou pozornost, protože je to daleko. Musíme si však uvědomit, že situace je velmi vážná," upozorňuje český generál ve výslužbě.

"A rozhodně to není jen otázkou posledních týdnů. Je to spíš otázkou posledních let. Je naprosto jasné, že se napětí v Jihočínském moři neustále zvyšuje a Čína tam má územní nároky. A ohrožen není jen Tchaj-wan. Problémy může mít i Vietnam s Filipínami," doplnil.

[chooze:article;value:549617]

​Světová válka

Právě mezi Filipínami a Čínou jsme svědky opakovaných incidentů, kdy do sebe narážejí různá námořní plavidla, jak uvádí například BBC. Problémem je přitom obranná dohoda Manily s Washingtonem, díky které by v případě nutnosti napadeným Filipínám pomáhaly Spojené státy. List China Daily v této souvislosti dokonce upozornil, že by tato situace mohla vyústit ve třetí světovou válku. Podobně by se nejspíš Američané ale zachovali i v případě napadení Tchaj-wanu.

"Američané si uvědomují, že toto je jeden z jejich největších bezpečnostních problémů. Naší optikou toto riziko jen zastiňuje konflikt na Ukrajině, to však neznamená, že tento obrovský problém neexistuje," připomíná Šedivý.

"Vše se to může rozrůst v obrovský konflikt. Jak velký rozsah bude mít, však v tuto chvíli nejsme schopni říci. Na lehkou váhu nemůžeme ani brát, co řekl čínský prezident Si Ťin-pching už před dvěma lety svým vojákům. Tehdy jim nakázal, aby se připravili na válku a zopakoval víceméně totéž i loni na podzim. Také si přeje, aby měl Peking nejsilnější armádu na světě," podotýká generál ve výslužbě.

[chooze:article;value:544826]

​"Ta slova jsou silně varující a musíme je vnímat i v Evropě, stejně jako sbližování Ruska a Číny, jehož jsme byli svědky i tento týden, kdy se Putinův šéf diplomacie Sergej Lavrov setkal se svým protějškem z Pekingu Wangem I," připomíná Šedivý.

Ještě v 60. letech minulého století jsme mohli být svědky vojenských rozmíšek i mezi Pekingem a Moskvou. Ty se však v nějaký větší konflikt nerozhořely a naopak dodnes Čína disponuje vojenskými technologiemi, jejichž základem jsou zbraně z dob Sovětského svazu.

Některé z těchto zbraní si přitom Peking sám, jak vysvětluje generál Šedivý, modernizoval a vytvořil jejich novou generaci. "Sice říkají, že to jsou jejich vlastní letadla a lodě, ale ve skutečnosti to tak není."

Kvalitu nahradí kvantitou

Spolupráci obou zemí označuje Šedivý jako sňatek z rozumu. "Čína se chce stát světovou velmocí číslo jedna a Rusko zase touží být v té hierarchii alespoň hodně vysoko a mít opět velký vliv tam, kde ho kdysi měl Sovětský svaz," vysvětluje někdejší šéf české armády.

Potvrzuje to i setkání Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga, které se uskutečnilo loni na podzim v Moskvě. Tehdy oba diktátoři, jak informovala CNN, mimo jiné mluvili o nutnosti nastolení nového světového řádu.

[chooze:article;value:526103]

​Navzdory rychlému tempu vyzbrojování Pekingu ale jeho armáda mnoha bojovými zkušenostmi nedisponuje, což může znamenat nevýhodu.

"Oni ale začínají být silní například ve svém jaderném potenciálu i v kosmických zbraních. A co se týká deficitu bojových zkušeností, tak mohou – podobně jako Rusové – kvalitu nahradit kvantitou," dodává Šedivý.

Si Ťin-pching dorazil do USA. Chystá se na důležité jednání s Bidenem (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.