MAPA: Na Česko míří změna počasí. Meteorologové řekli, kde udeří nejdřív

Teploty v posledních dnech atakovaly i třicítku, a venku se tak zdálo, že léto přišlo o pár měsíců dřív. Následující dny nám ale připomenou, že je skutečně teprve duben. Teploty napříč Českem totiž výrazně klesnou.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se počasí má začít kazit už později v úterý. "Odpoledne a večer bude mraků v souvislosti se studenou frontou od západu přibývat a hlavně v Čechách se přidají přeháňky nebo déšť, ojediněle i bouřky," uvádí meteorologové.

[chooze:article;value:549692]

​A navzdory tomu, že se v úterý maximální denní tepoty pohybují mezi 22 až 26 °C, a v Čechách dokonce šplhají ke 28 °C, ve středu se vyhoupnou nanejvýš k 11 až 15 °C. Přes den bude oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť.

Od severozápadu ale začnou srážky ustávat a odpoledne a kvečeru by mohla na severozápadě začít ubývat i oblačnost. Foukat bude mírný, ve východní polovině území místy až čerstvý severozápadní až severní vítr. Od západu bude během dne postupně slábnout.

[chooze:article;value:549980]

​Navzdory tomu, že jde o nemalý teplotní sešup, meteorologové upozorňují, že právě takové počasí je pro toto roční období normální. "Ve středu už zůstanou teploty na hodnotách typických pro první dubnovou dekádu," uvádí ČHMÚ.

Teploty, na které jsme si v posledních dnech zvykli, jsou totiž výrazně nad průměrem. Rekordně teplým dnem bylo například i úterý, kdy byl rekord překonán na 123 stanicích. Pozadu nezůstávaly ani předchozí dny, kdy meteorologové opět zaznamenali několik teplotních rekordů.

Velikonoční počasí přálo výletům. Někde se dokonce už dalo koupat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.