Izrael chystá ofenzivu do Pásma Gazy. Proti se postavily Spojené státy

Izrael sice před pár dny otevřel hraniční přechod a dovolil Palestincům, aby se vrátili do zničeného města Chán Júnis, nyní ale hrozí invazí do nedalekého Rafáhu. Tam se aktuálně před válkou ukrývá více než jeden a půl milionu lidí, a který slouží i jako logistické centrum pro distribuci humanitární pomoci pro celé Pásmo Gazy. Podle hnutí Hamás prohlášení izraelského premiéra vyvolává otázky ohledně účelu uplynulého jednání o příměří v Káhiře.

"Obdržel jsem podrobnou zprávu o jednáních v Káhiře. Neustále pracujeme na dosažení našich cílů, především na propuštění všech rukojmí a dosažení absolutního vítězství nad Hamásem. Takové vítězství vyžaduje vstup do Rafáhu a likvidaci tamních teroristů. A k tomu také dojde. Už je stanovené datum," řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izrael údajně nakupuje 40 000 stanů, aby se připravil na evakuaci stovek tisíc Palestinců z města. Vedoucí představitelé Egypta, Francie a Jordánska následně varovali Izrael, že ofenziva v Rafáhu na jihu Pásma Gazy by přinesla jen další smrt a utrpení a mohla by ještě více zesílit konflikt v regionu. Proti útoku se vymezily i Spojené státy.

[chooze:article;value:549705]

Dalších šestnáct demokratů se mezitím přidalo k desítkám zákonodárců, kteří v dopise vyzývají prezidenta Spojených států Joa Bidena, aby zastavil dodávky zbraní Izraeli. Tím už šéf Bílého domu v minulosti Izraeli pohrozil.

"Prezident Biden dal jasně najevo, že naše politika ve vztahu ke Gaze bude záviset na našem hodnocení toho, jak dobře Izraelci provedou změny, aby se situace v Gaze pro palestinský lid zlepšila," uvedl John Kirby, mluvčí Rady pro národní bezpečnost USA. Vývozní omezení na více než 50 kategorií zboží mezitím uvalilo na Izrael Turecko.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.