TV Nova spouští projekt Kyber tabu. Provází jím herečka Tereza Kostková

Unikátní projekt, za kterým stojí zkušená novinářka a mediální odbornice Libuše Šmuclerová, vznikl hned z několika důvodů. A to kvůli společenské poptávce po zlepšení povědomí o informačním prostředí a také rychlosti změn, které se díky technologiím v současném světě odehrávají. Ty mají totiž zásadní dopady na jednotlivce i společnost jako celek.

Projekt se skládá z celkem 14 krátkých edukativních videí, kterými provází oblíbená herečka a moderátorka Tereza Kostková. Každé video trvá čtyři až pět minut a je podpořené vizuálně. Ilustrace, grafické podklady a znělka vznikly v ilustrátorském studiu DRAWetc. Hlavními výtvarníky jsou Markéta Troy Ryplová, Karel Cettl a Daniel Korta.

Každé video se věnuje jednomu konkrétnímu tématu: Zprávovody, Data, Algoritmy, Reklama, Informace, Dezinformace, Informační válka, Duopol, Protihráči, Nálady, Závislosti, Politika, Kyber otázky, Budoucnost. Videa jsou od pondělí zdarma ke zhlédnutí na webu nova.cz.

[chooze:article;value:550049]

"Jako celek je Kyber tabu určeno pro širokou cílovou skupinu, bez ohledu na věk či vzdělání tak, aby si každý v projektu našel své a informace mu pomohly v každodenním životě, sloužily mu k orientaci kdykoliv, když bere do ruky mobil," řekla autorka námětu Libuše Šmuclerová. Problémem je podle ní i to, že mediální gramotnost chybí na českých školách, a k dětem se tak nedostávají potřebné informace.

Podívejte se na reportáž o novém pořadu:

Agentura STEM v roce 2023 realizovala výzkum mezi bezmála čtyřmi sty řediteli a 680 vyučujícími mediální výchovy na základních a středních školách v Česku. "Polovina vyučujících hodnotí své kompetence v této oblasti pouze na úrovni mírně pokročilé, čtvrtina se považuje za začátečníky a jen třetina vyučujících mediální výchovy se účastnila vzdělávací akce zaměřené na související témata," vyplynulo z výzkumu.

Všechny díly projektu Kyber tabu vyrobila pod režijní taktovkou Tomáše Medka TV Nova ve spolupráci s 38FILM za výrazné podpory Nadace PPF. Pro tu je bezpečnost na internetu jedno z nedůležitějších témat současnosti, a chce proto upozornit na úskalí on-line světa. 

"Virtuální svět se řídí jinými zákonitostmi než ten skutečný. Vznikají v něm nová pravidla, která se průběžně mění a často se vymykají našim dosavadním zkušenostem. Celou on-line sféru a její principy je třeba vnímat a chápat komplexně, pokud chceme porozumět jejich dopadům na skutečný život," vysvětlila Jana Tomas Sedláčková z Nadace PPF.

Nejklikanější není nejdůležitější, říká odbornice. Nový pořad má zvýšit mediální gramotnost (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.