U pobřeží Mosambiku se potopila přeplněná loď. Zahynulo přes 90 lidí

"Loď se potopila, protože byla přeplněná a nevhodná pro přepravu cestujících ... O život přišlo 91 lidí," citoval francouzský Le Monde státního tajemníka provincie Nampula Jaime Neta. Dodal, že mezi oběťmi je mnoho dětí.

Záchranáři našli pět přeživších a pátrají po dalších, ale nepříznivé podmínky na moři operaci ztěžují. Na zjištění příčin lodního neštěstí pracuje vyšetřovací tým, uvedl úředník.

[chooze:article;value:543591]

Podle agentury AFP skončili dva z pětice zachráněných pasažérů v nemocnici. Loď směřovala na malý korálový ostrůvek Mozambik, který v minulosti sloužil jako hlavní město portugalské východní Afriky a dal zemi jméno.

https://twitter.com/AFP/status/1777115220353208588

Většina cestujících byli lidé, kteří se snažili uniknout z pevniny kvůli panice vyvolané dezinformacemi o choleře, uvedl Neto. V této jihoafrické zemi, která patří k nejchudším na světě, bylo podle vládních údajů od října zaznamenáno téměř 15 000 případů tohoto onemocnění, na které zemřelo 32 lidí.

Nejhůře postiženým regionem je Nampula, na který připadá třetina všech případů. V posledních měsících zaznamenala tato provincie velký příliv lidí, kteří prchají před vlnou džihádistických útoků v severním sousedství Cabo Delgado.

Tato africká země, ležící na jihovýchodě kontinentu, je domovem více než 30 milionů lidí, které pravidelně sužují ničivé cyklóny. V březnu zahynul nejméně jeden člověk, když u jižního pobřeží ztroskotala rybářská loď.

Na Vltavě se potopila loď. Unikal z ní olej, hasiči ji museli vytáhnout jeřábem (2/2024):

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.