Firmy už šetří na benefitech pro zaměstnance. Třetina jich je omezila

Až třetina firem v Česku už omezila příspěvky na zaměstnanecké benefity. Důvodem je nová legislativa, která platí od ledna. Vládní konsolidační balíček totiž stanovil roční limit benefitů ve výši poloviny průměrné měsíční mzdy, tedy 21 983 korun. Nad tuto úroveň už pro zaměstnavatele neplatí osvobození od daní.

Vychází to z průzkumu firmy Edenred, která podniká v oblasti stzravenek a benefitních karet. Nad limitem stanoveným zákonem poskytuje zaměstnanecké benefity už jen pět procent firem. A 64 procent společností si stěžuje na problémy s administrativní zátěží.

[chooze:article;value:547473]

Škrty se týkaly výše i rozmanitosti benefitů. "Výsledky průzkumu ukazují, že se firmy již stačily novým pravidlům přizpůsobit. Nové nastavení zaměstnavatele donutilo stanovit si v oblasti volnočasových benefitů jasné priority a detailně se zamyslet nad tím, které pro ně mají největší smysl zaměstnancům poskytovat," řekla ředitelka Edenredu Gabriela Šimšová.

Změnám se přizpůsobují i zaměstnanci. Podle průzkumu začínají šetřit na věcech, které jim dříve proplácely benefity. Největší poměr je u zdraví a cestování, kde shodně šetří 24 procent zaměstnanců. U kultury je to 21 procent a u zážitků a sportu shodně 17 procent. Dalších 23 procent pracovníků je rozhodnuto šetřit, ale ještě nejsou rozhodnuti na čem.

Soumrak zaměstnaneckých benefitů. Kvůli úsporám je firmy neutáhnou (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.