Jako z hororu! Vesmírný odpad spadl na rodinný dům, málem zasáhl dítě

Těleso ve tvaru válce prorazilo na začátku března střechu a dvě patra rodinného domu ve městě Naples na Floridě. "Když jsme to slyšeli, byli jsme zhrozeni. Mysleli jsme, že jde o meteorit," popsal situaci majitel domu Alejandro Otero portálu Wink News.

Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. "Málem to ale zasáhlo mého syna," doplnil s tím, že objekt měl dle něj zhruba kilo.

Podle astronoma a astrofyzika Jonathana McDowella se jedná pravděpodobně o použitou baterii z palety EP-9, píše portál Metro. Odborníci téhož dne totiž zaznamenali návrat palety baterií patřící japonské vesmírné agentuře zpět na Zemi. "Bylo to v souladu s předpovědí, ale trochu více na severovýchod od nejpravděpodobnější trajektorie," nastínil McDowell.

Případem se zabývá Národní úřad pro letectví a vesmír. "NASA získala předmět od majitele domu. Co nejdříve ho analyzujeme, abychom mohli určit jeho původ," uvedl mluvčí úřadu pro portál Fox Weather.

[chooze:article;value:546665]

Sám Alejandro přiznal, že s ním událost poměrně otřásla. "Nechápal jsem to. Jaká je šance, že něco přistane na můj dům takovou silou, že to způsobí tolik škody? Jsem ale velmi vděčný, že se nikomu nic nestalo," uzavřel Otero.

NASA přitom nemusí být zodpovědná za dané škody. "Pokud se jedná o lidmi vyrobené vesmírné těleso, které bylo vypuštěno do vesmíru jiným státem a způsobilo škody na Zemi, je za to plně zodpovědný právě on," vysvětlila v rozhovoru pro Ars Technica výkonná ředitelka Centra pro letecké a vesmírné právo Mississippské univerzity Michelle Hanlonová.

Astronaut ve vesmíru ztratil tašku s nářadím. Podívejte se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.