Zemřel nejstarší muž na světě. Do 115. narozenin mu zbývaly necelé dva měsíce

O smrti 114letého staříka informoval prezident Venezuely Nicolás Maduro na sociální síti X, který zároveň vyjádřil soustrast jeho rodině a všem obyvatelům El Cobre ve státě Táchira. "Naposledy ho objímám. Kéž ho Bůh přijme ve své svaté slávě," napsal. 

S Juanem se na internetu naposledy rozloučil i guvernér Táchiry Freddy Bernal, který na něj zavzpomínal jako na skromného, pracovitého, mírumilovného a optimistického člověka, který miloval svou rodinu a tradice.

[chooze:article;value:474528]

Během Juanova života se svět, do kterého se narodil, změnil takřka k nepoznání. Zažil například nástup televize nebo internetu a byl svědkem klíčových událostí 20. století. Ani v požehnaném věku však neztrácel elán. "Juan Vicente má vynikající zdraví a paměť. Pamatuje si své dětství, manželství, jména svých sourozenců, dětí a vnoučat. Je rád s rodinou a přáteli, kteří mu vyprávějí příběhy a povídají si s ním," popsala Luisa Sánchezová z Guinnessovy knihy rekordů setkání s Juanem.

Juan jí dokonce prozradil, jaký je jeho recept na dlouhověkost: "Tvrdě pracovat, odpočívat o svátcích, chodit brzy spát, každý den vypít sklenku aguardiente (typ destilované lihoviny), milovat Boha a nosit ho stále v srdci," popsala slova staříka Sánchezová.

[chooze:article;value:543204]

Juan Vicente Pérez Mora, kterého zapsali do Guinnessovy knihy rekordů 4. února 2022 ve věku 112 let a 253 dní, se narodil v El Cobre ve Venezuele 27. května 1909. Celkem měl devět sourozenců a už ve věku pěti let začal společně s otcem a bratry pomáhat při sklizni cukrové třtiny a kávy. Později působil například jako šerif ve městě Caricuena, zároveň ale stále pracoval v zemědělství.

Během 60 let trvajícího manželství s Ediofinou del Rosario Garciou dali život 11 dětem – šesti synům a pěti dcerám. V době zápisu do Guinnessovy knihy rekordů měl 41 vnoučat, 18 pravnoučat a 12 prapravnoučat. Svou manželku přežil o téměř 30 let.

Podívejte se na loňskou reportáž TV Nova o nejstarším plavčíkovi v České republice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.