Tchaj-wan postihlo nejsilnější zemětřesní za posledních 25 let, čtyři lidé zemřeli

Zemětřesení, které způsobilo výpadky elektřiny v několika částech hlavního města Tchaj-pej, udeřilo podle tchajwanské centrální meteorologické správy v 07:58 tamního času (1:58 SELČ) a jeho ohnisko se nacházelo v hloubce 15,5 kilometru těsně u východního pobřeží Tchaj-wanu. Podle agentury AP při něm zemřeli nejméně čtyři lidé. Další desítky lidí se zranily.

Tchajwanské televizní stanice přinesly z řídce osídlené východní provincie Chua-lien záběry poničených a nakloněných budov. Toto území se nacházelo nedaleko epicentra zemětřesení a podle agentury Reuters tamní média uvedla, že v některých budovách jsou uvězněni lidé.

[chooze:article;value:548709]

Japonská meteorologická agentura uvedla, že několik malých vln tsunami vysokých asi 30 cm dosáhlo částí jižní prefektury Okinawa, a později snížila dřívější varování před tsunami na výstrahu. Filipínská seismologická agentura rovněž vydala varování pro obyvatele pobřežních oblastí několika provincií a vyzvala je k evakuaci do vyšších poloh.

Otřesy byly znatelné až v Šanghaji. Čínská státní média uvedla, že byly cítit také ve Fu-čou, Sia-menu, Čchüan-čou a Ningde v čínské provincii Fu-ťien. Následné otřesy šlo stále cítit v Tchaj-peji, přičemž podle tchajwanské ústřední meteorologické správy bylo dosud zaznamenáno nejméně 25 otřesů.

Po sociálních sítích kolují videa zachycující masivní sesuvy půdy, ke kterým po zemětřesení došlo v hornatém vnitrozemí. Rozsah škod je stále neznámý.

Stanice BBC uvedla, že tchajwanský gigant na výrobu čipů TSMC evakuoval kvůli bezpečnosti svých zaměstnanců některé ze svých továren v Hsinchu a na jihu Tchaj-wanu. Podle vyjádření výrobce ale jeho bezpečnostní systémy fungují normálně. TSMC je významným výrobcem polovodičů pro technologické firmy včetně Apple a Nvidia.

Rada města Tchaj-pej zatím neobdržela žádné zprávy o škodách a městská doprava MRT byla brzy zprovozněna. Provozovatel elektrické sítě Taipower uvedl, že více než 87 000 domácnostem na Tchaj-wanu byla přerušena dodávka energie. Spolu s tím se na ostrově zastavila také vlaková doprava.

Oficiální tchajwanská ústřední tisková agentura uvedla, že zemětřesení bylo největší, které ostrov zasáhlo od roku 1999, kdy otřesy o síle 7,6 magnituda zabily přibližně 2 400 lidí a zničily nebo poškodily 50 000 budov.

Česko zasáhlo zemětřesení. Cítili jsme dunění a otřesy, popisují lidé (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.