Falklandy získáme zpátky, vzkázal argentinský prezident Britům

Argentina se stále nevzdává svých nároků na Malvíny, jak Argentinci nazývají souostroví Falklandy, které patří Velké Británii a nachází se asi 500 kilometrů od pobřeží Jižní Ameriky.

"Chci zopakovat naše neochvějné nároky na ostrovy a zavazuji se, že během naší vlády vytvoříme jasný plán, jak Malvíny vrátit do argentinských rukou," prohlásil podle CNN argentinský prezident Javier Milei.

Výrok pronesl u příležitosti 42. výročí války o ostrovy, která po 74 dnech bojů, jež přinesly stovky mrtvých, skončila britským vítězstvím. "Nároky mé vlády na Falklandy jsou nyní skutečné a upřímné. Nejsme jako ostatní, kteří jen mleli prázdnou slámu, bili se do prsou a křičeli o vlastenectví," cituje pak argentinskou hlavu státu britský Express.

[chooze:article;value:544447]

Není to přitom poprvé, co tuto kartu Milei vytáhl. Už v lednu tvrdil televizi Sky News, že chce s Velkou Británií jednat o nezávislosti souostroví na Spojeném království. Sami Falklanďané si ale přejí zůstat zámořským územím Velké Británie, což vyjádřili v referendu v roce 2013.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.