Zatkněte mě, vzkázala autorka Harryho Pottera skotské policii

Jedné z nejslavnějších spisovatelek současnosti, autorce knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingové (známé pod autorským jménem J. K. Rowlingová), nejspíš hrozí oplétačky s policií. Podle deníku Independent za to může nový skotský zákon, který má zabránit nenávistnému chování mezi lidmi na základě věku, zdravotního postižení, náboženství, sexuální orientace a transgender identity.

Právě směrem k translidem se Rowlingová opakovaně kontroverzně vyjadřovala. Například v březnu si novinářka India Willoughbyová, která v minulosti prošla změnou pohlaví, stěžovala, že ji Rowlingová označila za muže, ačkoliv má ve všech dokumentech jasně napsané, že je ženou. I proto je spisovatelka obviňována z transfobie. Ona naopak tvrdí, že jen hájí práva žen.

Podle náměstkyně skotské ministryně vnitra Siobhian Brownové může být takové jednání skutečně teoreticky vykládáno jako protizákonné. Dodala ale, že konkrétní postup záleží na tom, jak případ vyhodnotí policie.

[chooze:article;value:548592]

Sama spisovatelka, který bydlí na okraji skotské metropole Edinburghu, už na možnost svého stíhání reagovala. Podle ní budou zákon zneužívat aktivisté a bude sloužit k omezení svobody slova.

"Již několik let je na skotské ženy vyvíjen tlak ze strany vlády a bezpečnostních složek, aby zavrhly biologická fakta a přijaly neo-náboženský koncept genderu, který je neprokazatelný a netestovatelný. Změna definice ženy tak, aby zahrnovala každého muže, který se za ni prohlásí, již mělo vážné důsledky pro práva a bezpečnost žen a dívek ve Skotsku," napsala na sít X.

"Momentálně jsem mimo zemi, ale pokud se to, co jsem napsala, kvalifikuje podle nového zákona jako trestný čin, těším se na zatčení, až se vrátím do rodiště skotského osvícenství," dodala s hashtagem ArrestMe, tedy ZatkněteMě.

Neplecha ukončena: Co jste nevěděli o kouzelném světě Harryho Pottera? (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.