V Polsku začala znovu platit 5procentní DPH. I tak je tam ale stále levněji

Češi v Polsku utrácejí často a rádi a nejsou to malé částky. Jen loni tam podle ekonomů utratili přes 17 miliard korun. Důchodkyně Božena Moravcová jezdí do Polska pro potraviny dvakrát měsíčně hlavně proto, aby ušetřila. Z Opavy do nejbližšího polského supermarketu to má dvacet kilometrů. Do Polska vyrazila proto, aby zjistila, o kolik se u sousedů zvedly ceny po opětovném zavedení pěti procentní daně na potraviny.

Ceny jogurtů paní Boženu potěšily. "Cena jogurtů se vůbec nezvedla," potěšilo paní Moravcovou. Na nákupy do Polska nepřestali jezdit lidé z Česka ani přes nepříznivou situaci s vývojem koruny. Jeden zlotý je v současnosti za téměř šest korun. Před rokem byl přitom o korunu levnější. Už kvůli máslu za necelých dvacet korun se chce paní Božena do Polska co nejčastěji vracet.

[chooze:article;value:546618]

I po zdražení budou potraviny v Polsku stále levnější než u nás. Zatímco v Polsku už zase podléhají pětiprocentní sazbě DPH, v Česku jsou v patnáctiprocentní sazbě. Například jeden litr mléka stál v Polsku před prvním dubnem v přepočtu 19 korun. Teď cena stoupla o korunu. V Česku vyjde litr mléka na přibližně 24 korun.

"Nadále bude asi platit, že v Polsku budou potraviny levnější a mnohdy i kvalitnější, je tam mnohem konkurenčnější zemědělský sektor," uvedl ekonom Petr Bartoň. Navíc je v Polsku mnohem více výrobců potravin než u nás, i proto tam zřejmě i nadále zůstanou nižší ceny potravin. Prodražit je ale mohou náklady na cestování.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.