Terapeutka radí: Rodiče by se měli zajímat, pochopit i nastavit hranice

Podle výzkumu Národního ústavu duševního zdraví má 30 % žáků devátých tříd úzkosti a 40 % deprese. "Převedeme-li to na průměrnou třídu o dvaceti žácích, průměrně šest jich vykazuje příznaky úzkosti a osm příznaky středně těžké až těžké deprese," popsal analytik ústavu Matěj Kučera.

"Rodiče zmiňuji deprese, nervozitu a velký strach dětí, respektive nějakou nejistotu," potvrdila Klára Rudolfová. "Z mé praxe vyplývá, že je na ně tvořený velký tlak ze strany rodičů, školy, vrstevníků i sociálních sítí," dodala.

[chooze:article;value:547108]

Rodiče by si měli všímat změn v chování dětí. U menších dětí se problémy projevují častějším pláčem nebo odporem k chození do školy, ale i fixací na rodiče. Dospívající se naopak více uzavírají.

Nejvíce by se podle Rudolfové měli rodiče zaměřit na projevování zájmu a snahu o pochopení a svoje rady upozadit. "Důležité je, se na prvním místě zajímat: Co ty si o tom myslíš? Jak o tom přemýšlíš?" řekla.

[chooze:article;value:549085]

Na druhé straně ale podle ní někdy rodiče zapomínají i na to, že děti mají mít povinnosti a nastavené hranice. "Dítě, které má hranice a pevné limity, je si jistější, protože ví, že něco se může, něco se nemůže a něco se dokonce nesmí," vysvětlila psychoterapeutka.

Problém jsou i sociální sítě a porovnávání se. "Ty nám nastavují vyšší laťku. Nevím, jestli je s dětmi dostatečně komunikováno, že ten, kdo prezentuje na sociálních sítích, prezentuje jen to hezké," uvedla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.