Povinné ručení na koloběžky hitem není. Zatím si ho zařídily stovky lidí

Od začátku dubna platí povinnost majitelů některých elektrokoloběžek a dalších takzvaných "lehkých vozidel", jako jsou například zahradní traktůrky, sjednat si na ně povinné ručení, pokud s nimi vjíždějí na místa, kde se můžou potkat s jinými lidmi.

Podle pojišťoven ale zájem o tyto produkty zatím není nijak závratný. "Aktuálně evidujeme u těchto vozidel zájem v nižších desítkách kusů," tvrdí například Marie Petrovová z Allianz pojišťovny.

"Zájem o pojištění není nijak značný, zatím se jedná o desítky pojistných smluv, převážně v kategoriích elmopedů či koloběžek," potvrzuje tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. "Zatím máme pojištěny dvě e-koloběžky a čtyři jiná vozidla, která jsou nyní nově v režimu povinného ručení," sdělila pak TN.cz Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

[chooze:article;value:547915]

Jinde mají zájemců o něco více. "Odpovědnostní pojištění nabízíme od úterý. Zatím výhradně na pobočkách. Evidujeme zhruba dvě stovky požadavků na uzavření tohoto pojištění," tvrdí tiskový mluvčí společnosti Generali Česká pojišťovna Honza Marek.

A podobně to mají například také u pojišťovny Kooperativa. "Prozatím si u nás klienti sjednali 200 smluv a registrujeme další zájem. Z 90 % se jedná o elektrokoloběžky," hlásí její tiskový mluvčí Milan Káňa.

Kolik lidí svá vozítka nakonec pojistí, je prý zatím těžké odhadovat. Ne všech elektrokoloběžek či traktůrků se totiž povinnost týká. "Drtivá většina elektrokoloběžek v ČR je pod limitem 25 km/h a tudíž pojištění mít nemusí," vysvětluje mluvčí skupiny ČSOB Petr Milata. "Vzhledem k tomu, že dosud tato vozidla nepodléhala registraci, není ani možné odhadovat jejich počet," dodává Petrovová. Pojišťovny se navíc shodují, že na bližší odhady je zatím brzy. 

Povinnost mít povinné ručení mají stroje s vlastním pohonem, které mají buď rychlost vyšší než 25 km/h, nebo hmotnost větší než 25 kilogramů. Výjimku mají ale vozítka, která jezdí pouze na veřejnosti nepřístupných soukromých pozemcích. Povinnost se netýká ani oblíbených elektrokol. Cena povinného ručení u těchto "lehkých vozidel" se pak pohybuje většinou v řádu stokorun.

Velké změny v povinném ručení. Některé z nich šokují, říká David Šprincl (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.