MAPA: Teplotní skok v Česku zarazil meteorology. Tady bude největší zima

Úterní den bude zřejmě tím nejchladnějším v tomto týdnu. Navzdory vysokým teplotám, na které jsme si v uplynulých dnech zvykli, se rtuť teploměru místy propadla i pod nulu. V pět hodin ráno hlásila nejnižší teplotu stanice Luční bouda, kde meteorologové naměřili až -1 °C.

"Protože k nám za studenou frontou bude v nejbližších dnech proudit chladnější a vlhký vzduch od západu, budou teploty nižší i přes den," upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I tak ale budou zhruba o 4 °C vyšší, než je v tomto období běžné.

[chooze:article;value:548990]

​"Dnešní maxima očekáváme mezi 11 a 15 °C," dodávají meteorologové. Podle mapy, kterou zveřejnili na sociální síti X, bude nejtepleji ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Naopak v Jihočeském kraji má přes den pršet a ve vyšších polohách i sněžit.

​ČHMÚ zároveň varuje před silným západním větrem s nárazy až 70 km/h. Výstraha je platná až do úterních 17 hodin, a to pro Jihomoravský kraj a Vysočinu. Hrozí poškození stromů a lesních porostů, v důsledku větru mohou vznikat i menší škody na budovách.

"Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí meteorologové.

S nepříznivým počasím se potýkají i na Slovensku. Podle deníku Topky tamní obyvatelé nemohou teplotnímu skoku uvěřit. "Ráno jsem se vzbudila a zůstala jsem v šoku, když jsem viděla, jak sněží. Sice u nás hned sníh taje, ale i tak je venku zima," popsala jedna z obyvatelek Oravy.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.