Velikonoční tradice se stále drží. Na Moravě začínají s koledou i ve tři ráno

Dobrá nálada, zpěv už od rána, hodně pití a dobrého jídla. Tak vypadá Velikonoční pondělí třeba v Ostrožské Nové Vsi. "Odstartovalo to v šest hodin ráno u mě doma a postupujeme od Kunovic až po Strážnici," prozradil svůj plán koledník Roman Ivánek.

Přípravy na pondělní pomlázku ale pro mladíky začaly už minulý týden pletením několikametrové žíly. "Na prútí chodíme vždycky dva, tři dny před tým a necháváme to namočit ve vodě. A potom to pleteme nějak společně," řekl koledník Dominik Miklíček.

Zahanbit se nechtějí nechat ani dámy, a tak připravují pohoštění. "Většinou začínáme v neděli večer a potom v pondělí ráno vstaneme, zapneme trúbu a napečeme klukom," zaznělo od žen z Ostrožská Nové Vsi.

[chooze:article;value:548939]

Krojované chasy v pondělí obcházely mnohé moravské vesnice. Třeba v Ostrožské Nové Vsi začali mladíci už před rozedněním. "Kdo hraje na hudební nástroje, tak vezme. Kroje, kdo má k dispozici, komu mamky vyžehlí košule, tak sa nachystáme," vysvětlil koledník Jakub Botek.

"Tito kluci, tato chasa, se vrátili taky k vajíčkám, mašlím, klasickým pomlázkám. Ty mladší děti, to je trošku horší, u nich je o penězích," popsala zvyky koledníků Kateřina Kusáková z Ostrožské Nové Vsi. Někde se na obchůzku vychází už kolem třetí hodiny ráno. Ti nejotrlejší to táhnou až do pozdního odpoledne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.