Psychologové stále chybí. Pro zájemce ale na univerzitách není dost místa

Největší zájem o studium psychologie v ČR je každoročně na Univerzitě Karlově v Praze, Masarykově Univerzitě v Brně a na Univerzitě Palackého v Olomouci. A každý rok se zájem zvyšuje. "V letošním roce je 2 211 přihlášek k nám na katedru. Minulý rok to bylo nějakých 1 750 přihlášek a rok předtím 1 650," řekl vedoucí Katedry psychologie Univerzity Palackého v Olomouci Martin Dolejš.

Univerzita plánuje v letošním roce přijmout zhruba 110 uchazečů do bakalářského studia. Do navazujícího magisterského to bude okolo 90 uchazečů.

Na Univerzitě Karlově plánují přijmout 60 studentů pro bakalářské studium a 65 pro navazující magisterské. Studium ročně úspěšně zakončí 50 bakalářů a 40 magistrů. V Olomouci to minulý rok bylo 76 bakalářů a 79 magistrů.

[chooze:article;value:548153]

Fakulty by rády kapacity navýšily, narážejí ovšem hned na několik problémů. "Zvyšování je ovšem závislé na personální kapacitě katedry psychologie a v tomhle směru by nám všem nepochybně pomohlo, kdybychom se dostali do kategorie společensky potřebných oborů," uvedl koordinátor vnitřní a vnější komunikace Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Ondřej Dufek.

"Prvním problémem je finanční stránka. Stát, pokud by chtěl, abychom navýšili kapacity, by musel nebo měl by nějakým způsobem podpořit tento obor, jako to v minulosti bylo například při nedostatku pedagogů nebo lékařů," dodal Dolejš.

Jedním z kroků, které podniklo ministerstvo zdravotnictví, byla například nedávná aktualizace vzdělávacího programu akreditovaného kvalifikačního kurzu Psycholog ve zdravotnictví. Pořádání kurzu bylo až do ledna 2023 vyhrazeno pouze vysokým školám. Začátkem tohoto roku ale začala platit novela, která umožňuje, aby tento kurz vyučovaly i jiné subjekty.

"A chceme taky zkrátit vzdělávací program psycholog ve zdravotnictví s tím, že se tam dostane mnohem více studentů a bude tedy mnohem více lidí, kteří budou moci být obsloužení těmito odbornými pracovníky," slíbil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Také fakulty podnikají kroky pro zlepšení situace. V minulém roce například vzniklo Sdružení kateder psychologie ČR, které má za cíl prosazovat zájmy jednotlivých kateder a jejich snahou je zlepšovat také podmínky pro studium a uplatnění budoucích absolventů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.