Finské hlavní město zamořil podivný zápach. Přišel prý z Ruska

Finské hlavní město Helsinky a jeho okolí sužoval o víkendu silný a nepříjemný zápach. S odvoláním na tamní úřady o tom informoval deník Independent. Vzduch měl být cítit po síře a spálené gumě. Podle odborníků ale nebezpečný nebyl.

Nevábný pach měl prý přicházet z ruského území. Tam si ho všimli také obyvatelé 300 kilometrů vzdáleného Petrohradu, kde se podle ruského portálu Fontanka poprvé výrazněji projevil už v pátek. Nejvýraznější měl být ale v neděli.

[chooze:article;value:546563]

"Páchne to jako směs odpadků, spálené gumy a spáleniny. Probudila jsem se z toho smradu v sedm hodin ráno a zavřela všechna okna," popsala nepříjemný zážitek obyvatelka Petrohradu Dáša Nukolová. Podle dalších lidí vzduch páchl také po zemním plynu a některé z toho dokonce rozbolela hlava. Úřady ovšem tvrdí, že úroveň znečištění vzduchu nepřekročilo normy.

Podle podle petrohradských vodovodů a kanalizací může být za vlnou zápachu nepovolené vypouštění zakázaných látek do kanalizace. Místní ovšem spekulují, že za tím můžou být i chemické továrny, ropný terminál v přístavu nebo skládky odpadu v okolí. Odér se přitom prý neobjevil poprvé. Někteří Petrohradští jej měli ucítit už v minulých týdnech, nyní byl prý ale zatím nejsilnější.

Do Finska z Ruska mířilo na konci loňského roku také velké množství migrantů. Helsinky proto rozhodly o uzavření vzájemných hranic (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.