Bývalému olympionikovi neuznali část důchodu. Už několik let se státem bojuje

[chooze:gallery;value:30324]

​Zbyněk Pulec byl na přelomu 60. a 70. let minulého století úspěšným kanoistou, který pro Československo vybojoval několik medailí na mistrovství světa. Účastnil se také olympiády v Mnichově v roce 1972.

Jenomže právě kvůli přípravě na olympiádu jej poté, co odešel asi před deseti lety do důchodu, čekalo nepříjemné překvapení. Ačkoliv československá vláda povolila, aby si Pulec a další studující sportovci mohli kvůli přípravě na olympiádu prodloužit studium, a přestože dostával sportovní stipendium, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) Pulcovi odmítla započítat skoro dva roky pojištění do důchodu, což se nakonec projevilo na jeho výši.

To všechno kvůli novému zákonu z roku 2004, odkdy platí, že se pro výpočet doby důchodového pojištění počítá pouze šest let studií po 18. roku života.

Po letech mu dal za pravdu soud

Pulec řešil případ celé roky. Obrátil se hned na tři různé ministry sociálních věcí, ti mu ale s odkazem na zákon odmítli vyhovět. Zastal se ho až v roce 2021 ombudsman Stanislav Křeček, podle nějž ČSSZ chybovala.

"Stěžovatel svou činnost vykonával podle pokynů zaměstnavatele. Pobíral od zaměstnavatele plnění, jež bylo možné finančně vyčíslit a sloužilo k zajištění jeho životních potřeb, tj. mělo charakter obdobný mzdě," uvedl mimo jiné Křeček ve zprávě o šetření. Celou si ji můžete prohlédnout zde:

[chooze:document;value:3476a9f8-90b7-4a00-99f2-81970cc4d7a4]

​I tak ale musel Pulec čekat další roky. Teprve minulý týden mu dal za pravdu i ústecký krajský soud, který rozhodl v jeho prospěch.

Zatím není jasné, jestli ČSSZ podá proti rozhodnutí soudu nějaký opravný prostředek. "ČSSZ dosud v předmětné věci projednávané u Krajského soudu v Ústí nad Labem týkající se důchodových nároků p. PhDr. Pulce neobdržela písemný rozsudek. Z tohoto důvodu není možné se k dalšímu postupu ČSSZ vyjádřit," uvedla mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová.

Loni vydala ČSSZ k případu delší vyjádření. "Česká správa sociálního zabezpečení postupovala v souladu s právní úpravou, která neumožňuje započítat studium nad zákonný limit ani neumožňuje studium hodnotit jako dobu zaměstnání. Už v roce 2011 byla ze strany resortu zamítnuta žádost o odstranění tvrdosti zákona v tomto případě, neboť hodnocení doby studia po 18. roce věku bylo provedeno zcela v souladu se zákonem. Obdobné rozhodnutí vydal ministr Jurečka loni po opakované žádosti o odstranění tvrdosti zákona ze strany dotyčného," sdělila mluvčí ministerstva Eva Davidová.

[chooze:article;value:489162]

Pulcova sportovní léta

Zbyněk Pulec začínal svou sportovní kariéru jako 12letý v roce 1960. "Trénovalo se v Praze hlavně na Čertovce a tam jsem tehdy bydlel," vzpomíná.

Jako dorostenec získal osm přebornických titulů, od roku 1968 byl v reprezentaci za dospělé. V roce 1969 získal stříbro v kategorii družstev a bronz jako jednotlivec na mistrovství světa a bronzovou v družstvech v toce 1971. Na olympiádě v Mnichově v roce 1972 byl devátý. Do důchodu šel asi před deseti lety. Stále je OSVČ. Je potřetí ženatý, má jedno vlastní dítě a několik nevlastních.

Podívejte se na loňskou reportáž TV Nova o případu Zbyňka Pulce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.