Pozor na tyto příznaky rakoviny. Všimnout si jich můžete při jídle

Na světě existuje přes 200 typů rakoviny a každý rok ji lékaři diagnostikují zhruba 375 000 novým pacientům. Zachránit lidský život často může včasná diagnostika nemoci. Lékaři proto upozorňují na tři příznaky, které byste rozhodně neměli brát na lehkou váhu.  

Přední charitativní organizace poskytující podporu pacientům s rakovinou a jejich rodinám Macmillan uvedla, že některých příznaků si můžete všimnout při jídle. Upozorňovat na rakovinu může totiž například ztráta chuti k jídlu, píše deník Mirror. Pokud máte menší chuť k jídlu než obvykle, zajděte raději za svým praktickým lékařem.

Další příznakem, u kterého byste měli zbystřit, je pálení žáhy, které trvá déle než tři týdny, a také reflux. Lékaři však zdůrazňují, že není třeba panikařit, pokud jste si k večeři dali například kořeněné jídlo. Po něm je pálení žáhy totiž úplně normální. Dlouhodobější pálení žáhy už by se ale podceňovat skutečně nemělo.

[chooze:article;value:548705]

"I když je nepravděpodobné, že jde o rakovinu, obraťte se na svého praktického lékaře, aby vás vyšetřil. Včasné odhalení rakoviny znamená, že léčba bude jednodušší. Pokud má váš lékař podezření na rakovinu, obvykle vás do dvou týdnů pošle ke specialistovi," uvedla Národní zdravotní služba Spojeného království.

Lékaři z Johns Hopkins Medicine vysvětlili, že pokud k pálení žáhy dochází příliš často, může vést ke stavu známému jako Barrettův jícen, tedy komplikace dlouhotrvající refluxní choroby jícnu. Právě ten, ačkoliv sám o sobě není škodlivý, zvyšuje riziko toho, že lékaři pacientovi s těmito potížemi rakovinu diagnostikují.

Lékaře byste měli zkontaktovat i v případě, že trpíte nafouklým břichem. Zejména pokud se to děje opakovaně nebo problém přetrvává. Nadýmání je sice příznakem mnoha nemocí, ale může varovat před rakovinou vaječníků, vejcovodů nebo pobřišnice. Sledovat byste měli i změny v pohybech střev.

Revoluce v léčbě rakoviny. Čeští vědci přišli s přelomovým lékem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.