Oblohu zahalil prach ze Sahary. Výrazně ovlivní počasí, upozorňují meteorologové

[chooze:gallery;value:35328]

​Do Česka během noci na sobotu dorazil prach ze Sahary. "Už během noci se k nám začalo dostávat od jihozápadu velké množství saharského prachu a například na webkameře ze Vsetína je obloha již výrazně 'zamlžená'," informoval o saharském prachu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X v sobotu ráno.

Právě prach má také na svědomí zvýšenou oblačnost, která pořádně překvapila i meteorology. Pro sobotu s ní totiž vůbec nepočítali. "Prach také patrně způsobil i (větší) tvorbu vysoké oblačnosti (zejména v závětří Alp), se kterou žádný z numerických modelů nepočítal," přiznali odborníci. 

Podle meteorologů navíc prach v takovém množství ovlivní i maximální teploty, a to dokonce výrazně. "Takto velké množství prachu zcela jistě výrazně ovlivní i dnešní maximální teploty," dodal ústav. Sobota přitom měla být podle původní předpovědi až nadprůměrně teplá.

[chooze:article;value:548609]

Zvýšenou vrstvu odrazivosti meteorologové detekovali například v Ostravě nebo v Brně. "Detekujeme ho i v naší síti ceilometrů, které pomocí laserového paprsku měří vertikální odrazivost v atmosféře. Na snímku ceilometru z Ostravy-Mošnova je vidět zvýšená vrstva odrazivosti ve výšce kolem dvou kilometrů, stejně jako na dalších ceilometrech například v Brně nebo Holešově," dodali.

Zatím největší množství prachu odborníci zaznamenali na jihozápadě Čech, kde má vliv i na přízemní koncentraci prachu. "Na jihozápadě Čech se prach vyskytuje ještě níže, a ovlivňuje dokonce i přízemní koncentrace prachu," uzavřel ČHMÚ.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.