Velký pátek je den plný tradic. Vesnice budí klapači a hrkači

Ještě před rozedněním se vesnicí Přílepy na Kroměřížsku rozléhal zvuk rachotících mladíků. V průvodu nechyběl ani malý Dobiáš. Ten se na průvod těšil tak, že se dokonce probudil ještě dříve, než mu zazvonil budík. "Vzbudil jsem se ve 4:26, i když jsem měl budík nastavený na 4:30," pochlubil se.

Během tří dnů místní hoši zvládnou hned několik obchůzek. Na to, že teď nahrazují zvuk kostelních zvonů, jsou patřičně hrdí. Hlavní je, aby před ranní obchůzkou nezaspali. "Mám nastavený budík, ale taťka se většinou vzbudí, takže mě probudí, když ještě zaspím," svěřil se malý Vojta.

Velký pátek je důležitým dnem hlavně pro věřící. "Celá církev vstupuje do takového smutku nad odchodem Ježíše. Takže přestávají zvonit zvony a místo toho chodí třeba právě na vesnicích kluci," vysvětlil farář Kamil Obr.

[chooze:article;value:548561]

Hodně hlasitě o sobě dali vědět v pátek poránu i mladíci z Hvozdné na Zlínsku. Poprvé vesnicí prošli v šest ráno. "Ty hrkačky se dědí z generace na generaci," řekl jeden z tamních chlapců. Děti se na ranní průvod vždy velmi těší. "Těšil jsem se hodně. Je to zábava. Baví nás to," prohlásil další.

A jak by také ne. Probudit poránu spící vesnici se totiž může jen o Velikonocích. Velký pátek je ale jinak pro křesťany spíše dnem přísného půstu. V kostelech jsou zakryté kříže a místo mší se čtou pašije.

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. "Na Velký pátek si připomínáme Kristovo utrpení a ukřižování. Přenášíme eucharistii a pak při večerních obřadech se z toho místa stává Boží hrob, místo, kde byl Ježíš uložen," dodal farář.

Hlavním velikonočním dnem je však neděle. Zato tím nejoblíbenějším je pak pondělí, a to díky pomlázce. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.