Policie zahájila trestní řízení kvůli záměně pacientek. Jedna z žen se ozvala

"Událostí týkající se záměny pacientek v jedné z pražských nemocnic jsme se začali zabývat již v průběhu včerejšího dne, a to na základě zveřejnění informací v médiích," informovali v pátek policisté na sociální síti X.

Na gynekologickém oddělení tam zaměnili dvě pacientky. Jedna z nich byla v 16. týdnu těhotenství a kvůli zákroku potratila. Mělo se jednat o dvě cizinky, které v Česku dlouhodobě žijí.

[chooze:article;value:548575]

"V průběhu dnešního dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených, který ženu zastupuje," uvedli policisté v pátek. "Kriminalisté na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," dodali.

"Za tuto nešťastnou událost jsme pacientce a celé její rodině vyjádřili hlubokou lítost a omluvu a ujistili ji, že uděláme vše pro to, aby vzniklá újma byla co nejvíce zmírněna a také odškodněna," uvedla mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

Personál nemocnice, který za pochybením stojí, podle ní vedení nemocnice postavilo dočasně mimo službu. A to až do úplného vyhodnocení.

[chooze:article;value:548667]

"V případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost," uvedla.

"Fakultní nemocnice Bulovka se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce náležité odškodnění," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

O záměně pacientek TV Nova informovala v reportáži. Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.