Fiala poslal jasný vzkaz Putinovi. Nevěří, že nenapadne Česko

Ruský prezident sice prohlásil, že Česko nenapadne, podle předsedy české vlády to ale nic neznamená. "Vladimir Putin opakovaně ukázal, že se mu věřit nedá. Jsme ale členskou zemí NATO, které zaručuje naši bezpečnost. Bezpečnostní situace v Evropě se s ruskou agresí na Ukrajině výrazně změnila, a i kvůli tomu musíme více investovat do bezpečnosti České republiky," řekl.

Při rozhovoru s ruskými armádními piloty probíral Putin mezinárodní politiku a na řadu přišel i možný útok na Severoatlantickou alianci. "To je naprostý nesmysl, nějaký útok na další země, na Polsko, Pobaltské státy, dokonce Češi se toho děsí. Je to prostě nesmysl, jen další způsob, jak klamou své obyvatelstvo a tahají z lidí další peníze, nutí je nést náklady na jejich bedrech," prohlásil.

[chooze:article;value:548160]

Podobně jako Fiala se vyjádřil i první vicepremiér. "Člověku, který útočné válce říká speciální válečná operace, se nedá věřit ani slovo. Neřeším tedy Putinovy výroky, ale jeho činy. A ty mě vedou k maximální ostražitosti vůči němu i vůči Rusku," napsal Rakušan na sociální síti X.

"Poslední osoba, kterou Putin ujišťoval, že se mu nic zlého nestane, byl jistý Jevgenij Prigožin. Poslední země, kterou Putin ujišťoval, že ji nenapadne, byla Ukrajina. Pokud bychom věřili jeho ujišťování tentokrát, mohli bychom být po právu obvinění nejen z naivity, ale i z vážného zanedbání národní bezpečnosti," doplnil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[chooze:article;value:548493]

Stejně tak, jak nyní Putin tvrdí, že nezaútočí na NATO, se ruští představitelé vyjadřovali i o Ukrajině. "Nejsou žádné plány či záměry útoku na Ukrajinu. Nejsou důvody se obávat podobného scénáře eskalace," prohlásil podle amerického portálu NPR v Ženevě po jednání se zástupci USA začátkem ledna 2022, tedy asi měsíc a půl před invazí na Ukrajinu, náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

"On ještě před vpádem na Ukrajinu jak v zimě 2021, tak i pár týdnů před samotným vpádem v roce 2022, tvrdil veřejně, že se nic takového nechystá. Proto je nutné slova Vladimira Putina brát s rezervou," upozornil dříve pro TN.cz rusista Jiří Just.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.