Vědci mají nový snímek černé díry z centra galaxie. Překvapilo je, co našli

[chooze:gallery;value:35290]

Tým vědců díky snímku odhalil, že struktura magnetického pole kolem Sgr A* je až nápadně podobná těm, které obklopují černou díru M87*, píše portál Science Alert. To je podle odborníků více než zajímavé.

Zatímco M87* je totiž velmi aktivní a její hmotnost je 6,5miliardkrát větší než hmotnost Slunce, Sgr A * není vůbec aktivní a oproti Slunci je pouze 4,3milionkrát větší.

[chooze:article;value:547796]

"Tento nový snímek černé díry ve středu galaxie nám říká, že v její blízkosti jsou silná, zkroucená a uspořádaná magnetická pole. Nějakou dobu už jsme si mysleli, že právě magnetická pole hrají klíčovou roli v tom, jak černé díry napájí a vypuzují hmotu v rámci výtrysků," citoval portál Space spoluvedoucí výzkumu a astrofyzičku Saru Issaounovou.

Pro černé díry je typické, že pohlcují hmotu ve svém bezprostředním okolí, mohou navíc vypouštět již zmíněné výtrysky hmot. Ty často sahají až za hranice galaxie. "Zjistili jsme, že silná a uspořádaná magnetická pole jsou rozhodující pro to, jak černé díry působí s plyny a hmotou kolem," doplnila Issaounová.

Odborníci tak nyní mají další indicie ke zkoumání toho, jak černé díry fungují. "U vzorku dvou černých děr s velmi rozdílnými hmotnostmi a odlišnými hostitelskými galaxiemi je důležité určit, v čem se shodují a v čem ne," uvedla fyzička Mariafelicia De Laurentisová.

"Obě černé díry mají kolem sebe silná magnetická pole, což naznačuje, že to může být univerzální a možná základní rys těchto druhů systémů. Jednou z podobností mezi těmito dvěma černými dírami může být výtrysk. Ale zatím jsme ho pozorovali u M87*, ale nikoliv u Sgr A*," dodala De Laurentisová.

K mezinárodní vesmírné stanici dorazili letos v lednu astronauti. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.