Žena měla ve 29 letech mrtvici. Popisuje signály, které se objevují hodiny předem

29letá Jess Tierneyová z Velké Británie měla obrovské štěstí, že je stále naživu. Dvojnásobnou maminku z anglického hrabství Cheshire přednedávnem skolila mrtvice, během níž se jí část mozku přestala zcela prokrvovat.

Nyní se mladá žena snaží varovat ostatní, na co by si měli dát pozor, aby se v tom lepším případě vyvarovali stavu, kdy budou v bezprostředním ohrožení života, připomíná GB News.

První předzvěstí, že s tělem paní Tierneyové není vše v pořádku, byla bolest ramene, kterou pociťovala během ranní cesty do práce. To však chybně přičítala namožení svalů z cvičení u tyče. Během polední přestávky se dostavila bolest hlavy se znecitlivěním jazyka.

[chooze:article;value:545572]

​"Při večeři mi začala bolest hlavy přecházet i na spánky a ztratila jsem cit v ústech," vzpomíná žena na otřesné chvíle.

"Pak jsem měla záchvat paniky a dočasně mi ochrnuly i svaly v obličeji," tvrdí Britka. Problém s mozkem se ukázal až později během lékařského CT vyšetření. Zamířila proto okamžitě na operační sál, kde jí byla z těla odstraněna nežádoucí krevní sraženina.

Zdravotníci upozorňují, že v podobným případech jde doslova o minuty a opožděná reakce může znamenat jistou smrt. Zdravotní komplikace podobného rázu byly pro paní Tierneyovou jako blesk z čistého nebe. Zakládala si totiž na zdravém životním stylu, nekouřila a hlídala si svou váhu.

[chooze:article;value:542917]

​Nyní mladé mamince lékaři podle BBC předepsali rehabilitace. Britská národní zdravotnická služba (NHS) připomíná, že mrtvicí jsou přece jen více ohrožení lidé od věku 55 let.

Popisované příznaky nemusejí být ty jediné, jež se mohou dostavit. Lékaři proto doporučují, aby lidé různé symptomy rozhodně nepodceňovali a obrátili se na ně.

Pozor na používání klimatizace v horku. Zvyšuje se riziko infarktu či mrtvice (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.