Dětí s psychickými problémy je čím dál víc. Psychologů je ale málo

Psychické problémy trápí každého čtvrtého mladistvého v Česku. V 15 letech se projevily i u Davida. "Začalo to takovými stavy jako změny nálad a potíže chodit někam do společnosti, a to i když jsem měl společnost vždycky rád," popsal.

Psychické problémy u náctileté dcery musel řešit i Zdeněk. Zjistil, že trpí anorexií, což je psychická porucha spočívající v odporu k jídlu.

"Začala se různě omezovat, až to došlo k tomu, že nejedla vůbec. Trvalo to asi rok, kdy jsme se to snažili vyřešit doma. Ale dostali jsme se do fáze, kdy ten stav stagnoval.

[chooze:article;value:547097]

Pomoci podobným pacientům by mělo i unikátní centrum a dvě terapeutické zahrady ve Všeobecné fakultní nemocnici na pražském Novém Městě.

"Kombinuje psychiatrické, psychologické, sociálně-aktivizační, ale také edukační aktivity nejen pro pacienty, ale i pro jejich rodiny. Přestože existují jednotky podobných center, tak to naše je unikátní, protože poskytuje skutečně komplexní péči," uvedl Radek Ptáček, klinický psycholog 1. LF UK a VFN v Praze.

V centru používají ty nejmodernější metody terapie. Součástí je i pobyt venku a cvičení na čerstvém vzduchu. Ani to ale nestačí. Čekací doby jsou v Česku několik měsíců.

"Určitě by bylo fajn, aby bylo víc takových zařízení," přiznala Zuzana Fišarová, koordinátorka projektu a vrchní sestra Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. To potvrzuje i nedávno otevřené centrum v Chomutově nebo Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech.

"Máme tu nedostatek psychiatrů, psychologů. K terapeutům jsou objednací lhůty v řádu měsíců, takže proto vznikla tato služba," řekla vedoucí pobočky v Chomutově Veronika Kusá.

[chooze:article;value:547922]

"Zájem je enormní a v historii dětské psychiatrie nebyl nikdy větší tlak na péči, než je v současnosti," sdělila mluvčí Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Jana Sosna Voňavková. 

"Chci zvýšit počet studentů právě těchto oborů na lékařských fakultách. Za tři až pět let budou mít více absolventů, kteří budou moci do terénu. Zdravotnictví je běh na dlouhou trať," avizoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Příčin, proč psychicky nemocných dětí přibývá, je podle odborníků hned několik. Mohou za to sociální sítě a také častější ochranářská výchova rodičů. Mladistvé ovlivňují také sociálně-politické problémy, jako byl koronavirus, ekonomická krize nebo válka.

Psychických problémů u dětí přibývá. VFN pro ně rozšiřuje pomoc:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.