MAPA: Meteorologové vydali výstrahu. Na Česko se žene mráz a silný vítr

Mráz

Výstraha před mrazy platí od pondělních 21:00 do úterních 6:00 pro část Jihočeského, Karlovarského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského kraje a Vysočiny a celý Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

"V pondělí večer a v noci na úterý mohou teploty klesnout až na -2 °C, v údolích až na -4 °C. Při déletrvajícím mrazu může dojít k poškození kvetoucích stromů. V úterý k ránu se budou případné mrazy zmírňovat," upozornili meteorologové.

[chooze:article;value:547881]

V polohách do 500 metrů nad mořem totiž zažínají rozkvétat ovocné stromy, a to zejména meruňky, broskvoně, slivoně a třesně. "V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teploty nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," poradili odborníci.

Varování před mrazem:

Silný vítr

Meteorologové varují také před silným větrem. Výstraha je v platnosti od úterních 9:00 do středečních 21:00 pro část Středočeského, Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje a celý Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský kraj a Vysočinu.

"Od úterního dopoledne do středečního večera bude vát čerstvý jihovýchodní až jižní vítr, místy s nárazy 15 až 20 metrů za sekundu (55 až 70 kilometrů za hodinu," nastínili meteorologové.

Silný vítr může mimo jiné způsobit vážné komplikace v dopravě, hrozí i poškození stromů i menší škody na budovách. Lidé si musí dávat pozor před uvolněnými předměty.

Varování před větrem:

Meteorologové změnili předpověď na Velikonoce. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.