Kate neoznámila rakovinu sama od sebe, tvrdí expert. Donutily ji smutné okolnosti

[chooze:gallery;value:34408]

Princezna Kate v pátek prostřednictvím videovzkazu veřejnosti oznámila, že má rakovinu. "Způsob, jakým princezna z Walesu tu informaci oznámila, byl velice decentní a elegantní. A to i přesto, že šlo o velice závažné oznámení," řekl pro TN Live odborník na královskou rodinu Ondřej Kubáček. Kate však prý takto citlivou informaci nesdělila veřejnosti sama od sebe. 

Podle něj totiž princeznu k nelehkému odhalení takto soukromých informací o zdravotním stavu donutily spekulace a konspirační teorie, které se kolem ní v poslední době objevovaly. "Vnímal jsem, že princezna z Walesu trochu působila, že k tomuto veřejnému vystoupení byla donucena těmi okolnostmi, těmi spekulacemi," uvedl.

S nespočtem spekulací a různých teorií přicházela v posledních týdnech především britská bulvární média. "Byla to právě britská bulvární média, která kolem princezny z Walesu vířila ty spekulace," upozornil Kubáček. Ta si tak podle něj po princeznině oznámení sypou popel na hlavu.

[chooze:article;value:547950]

To, že budoucí královna nesděluje takto citlivou informaci úplně dobrovolně, bylo podle Kubáčka z videovzkazu patrné. "Bylo vidět, že právě to oznámení pro princeznu z Walesu není úplně komfortní," podotknul.

Kate navíc šla s oznámením proti tradici královské rodiny, protože o takto citlivých záležitostech palác většinou veřejnost neinformuje. O stejnou diagnózu se o několik týdnů dříve podělil s veřejností i samotný král Karel III. Podle odborníka se ale jedná spíše o výjimky a královská rodina by měla mít právo na soukromí. "Myslím si, že by to standardem být nemělo," prohlásil.

Situace je pak trochu jiná u samotného panovníka. Důležité je prý totiž to, aby palác veřejnost informoval o tom, zda je král schopný svou funkci vykonávat. "Veřejnost by samozřejmě měla být informovaná o tom, zda panovník a jeho nejbližší jsou schopni vykonávat své povinnosti," dodal.

[chooze:article;value:547800]

Kubáček také upozornil na to, že dříve královská rodina o svém zdraví neinformovala veřejnost vůbec. "To se teď mění. Začal s tím Karel III. ohledně své rakoviny a operace týkající se zvětšené prostaty. Zároveň přišlo oznámení o operaci princezny z Walesu," vysvětlil. Úplné detaily se však podle něj veřejnost zatím dozvídat nebude.

Jak připomíná portál BBC News, Kensingtonský palác zveřejnil princeznino emotivní video, ve kterém oznámila, že má rakovinu, v pátek. Kate v něm přiznala, že diagnóza lékařů pro ni byla obrovským šokem. Daří se jí prý ale dobře a každým dnem se cítí lépe. "Je mi dobře a každý den jsem silnější," ujistila veřejnost.

Ve videu se svěřila také s tím, že jí lékaři doporučili preventivní chemoterapii. Léčbu prý zahájila na konci února. Přestože pro princeznu není toto období jednoduché, neztrácí naději a motivuje ostatní lidi, kterým lékaři stejnou nemoc také diagnostikovali. "Pro každého, kdo čelí této nemoci, ať už v jakékoliv podobě, neztrácejte víru ani naději. Nejste sami," řekla.

Princezna Kate oznámila, že bojuje s rakovinou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.