Fiala zahájil projekt horkovodu do Brna. Má výrazně snížit ceny tepla

Podpisem smluv odstartoval projekt horkovodu z Dukovan do Brna. Za minulého režimu, v 80. letech, kdy myšlenka vznikla, si na něj netroufli. Teď ano. Prý se už vyplatí.

Premiér Petr Fiala však popírá, že za uskutečněním desetiletí starého nápadu stojí, že sám z Brna pochází. "Je to projekt odvážný chytrý a správný," neskrývala nadšení.

Stavba horkovodu z Dukovan do Brna má začít v roce 2027, trvat má tři roky a stát 19 miliard korun.  Nelze ale vyloučit prodražení projektu. Celá investice se bude platit z dotací a úvěrů. Jenže ani ty ještě nejsou úplně domluvené a také se očekávají problémy ohledně pozemků na plánované přes 40 kilometrů dlouhé trase.

[chooze:article;value:541442]

Možné komplikace připouští i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). “Je potřeba si uvědomit, že je tam i velké množství soukromých vlastníků pozemků a ten proces bude poměrně složitý,“ upozornila. "Je to 42 kilometrů, 42 kilometrů je trasa maratonu," poznamenal předseda představenstva Tepláren Brno Jiří Herman.

Po dokončení horkovodu by měla být cena tepla pro až 250 tisíc brněnských domácností o pětinu nižší než teď. "Abychom byli schopni zásobovat teplem Brno v topné sezóně 2030/2031," vysvětlil záměr generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

V úplném finiši je také tendr na výstavbu ne jednoho, ale rovnou dvou nových jaderných reaktorů v dukovanské elektrárně. A prý to bude jako při slevových akcích v supermarketech. Čím více, tím větší sleva při výstavbě. "Nepochybně platí, že více bloků ve finále je levnější," prohlásil Fiala.

Jenže pořizovací cena podle odborníků už nebude původních 160 miliard za jeden, ale mnohem vyšší. "To bude určitě nad 200 miliard," uvedl bývalý generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl.

[chooze:article;value:527651]

A dalších 13,5 miliardy bude stát připravovaná dopravní infrastruktura. Nové obchvaty, silnice a železnice. "Je to nezbytně nutná věc," míní ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Obce ani Kraj Vysočina ještě nejsou připravené na samotnou výstavbu reaktorů a s tím spojený příliv dělníků a zvýšený pohyb a dopravu v okolí. Pomoci má připravovaná sociální studie.

"Potřebujeme připravit území z hlediska zaměstnanosti, bydlení, bezpečnosti, veřejných zdravotnictví," sdělil vysočinský hejtman Vítězslav Schrek (ODS). 

Do poloviny dubna by měli oba zájemci z Francie a Jižní Koreje podat závazné nabídky na výstavbu celkem čtyř nových jaderných bloků. Dvou v Dukovanech a dvou v Temelíně. V červnu má pak vláda rozhodnout o vítězi tendru. Stavět by se mělo začít v roce 2029. Kvůli téměř dvouletému skluzu je ale v ohrožení původně plánovaný termín dokončení v roce 2036.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.