Do čela odborů se vrací Josef Středula. Byl jediným kandidátem

ČMKOS si v pondělí volila nového předsedu. Jediným kandidátem na vedoucí pozici byl Josef Středula, který největší odborovou centrálu v Česku vedl od roku 2014. Na předsedu jej navrhlo celkem 14 odborových svazů. Se ziskem 57 procent hlasů nakonec i zvítězil.

Středula o pozici a pravomoci odborového předáka přišel na začátku března. Důvodem jeho předčasného odstranění z funkce byly nejasnosti ohledně placení členských příspěvků. Těm se Středula vyhýbal. ČMKOS od té doby vedli místopředsedové.

[chooze:article;value:544614]

I když byl jediným kandidátem, neměl Středula zvolení jisté. Delegáti ho totiž zvolit nemuseli, a odborovou centrálu by tak nadále vedli místopředsedové. Středulova popularita v ČMKOS navíc klesla kvůli jeho kandidatuře v loňských prezidentských volbách, kdy nakonec odstoupil už v prvním kole a podpořil Danuši Nerudovou. To lze vidět i na výsledku hlasování, jeho vítězství totiž bylo velmi těsné.

Středula po svém zvolení vystoupil a poděkoval za své znovuzvolení. "Tato schůze je příležitostí vyříkat si vše, co je potřeba, na domácí půdě. Byl jsem kritizován a tak je to správné. Hodlám se setkat se všemi předsedy a jednat o našich sporech," slíbil Středula.

Zároveň také staronový předseda nastínil plán do budoucna. "Chtěli bychom se setkat s prezidentem, máme totiž výhrady k důchodové reformě. Některé mladší ročníky budou mít věk odchodu do důchodu nad 70 let. Nelíbí se nám také rozhodnutí o minimální mzdě a chceme, aby Sněmovna svůj názor přehodnotila," uvedl Středula.

[chooze:article;value:544226]

​Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka část delegátů chtěla volbu předsedy odložit na pozdější datum, aby bylo možné najít Středulovi dostatečně silného protikandidáta. Tři týdny totiž podle něj nestačily. Do dalšího sjezdu ČMKOS, který se má konat na podzim, by tak centrálu vedli dále místopředsedové.

Dobšík s výsledkem hlasování vyjádřil nespokojenost. Oznámil proto, že za rok a půl, kdy se konají další řádné volby předsedy ČMKOS, postaví Středulovi protikandidáta. Znovu ve vedení ho Dobšík ani podobně smýšlející předsedové už nechtějí.

Delegáti také vybírali nového místopředsedu, který nahradil Víta Samka, který na svou funkci rezignoval týden po odvolání Středuly. Kandidáti byli dva. Vedoucího sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska nominovalo 13 svazů, Jana Křemena z Českého rozhlasu jeden. Novým místopředsedou centrály se nakonec stal Vaňásek.

Do vedení odborů navrhuje svaz KOVO Josefa Středulu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.