Cena kakaa dál raketově roste. Čokoláda se možná brzy zařadí mezi luxusní zboží

"Když neprovedete rychle postřik a když vaše pole zachvátí nemoc, můžete přijít o všechno. Když vám zčerná kakao, lusky ztratí na váze a shnijí dříve, než je sklidíte," vysvětlil pěstitel kakaa Olivier Gnakomene.

Právě Pobřeží slonoviny a Ghana v západní Africe zajišťují asi 70 % světové produkce kakaových bobů. "Odtamtud pochází opravdu velké množství čokolády, kterou spotřebováváme," potvrdila Friederike Ottová, vedoucí lektorka klimatických věd na Grantham Institute for Climate Change and the Environment, Imperial College London.

[chooze:article;value:547522]

"Koncem loňského roku tam byly vydatné srážky a nyní zase brzká vlna veder, která úrodu ještě více poškodila. A to znamená, že letos je prostě mnohem méně kakaa, což má samozřejmě obrovský dopad na ceny," dodala.

Dodavatelé sice dodávají mnohem méně zboží, jeho cena ale prudce vzrostla. "Mohou nám dodat jen asi jen třetinu toho, co dodávají běžně. A cena se zdvojnásobila," vysvětlil čokolatiér Paul Hum.

Méně kakaa znamená vyšší ceny. Podle některých ekonomů ale levné nakupování kakaových bobů z Afriky bylo dlouhodobě neudržitelné a zdražování dříve nebo později nastat muselo. "Myslím si, že je to jenom důsledek toho, na co se tady asi čekalo už roky," řekl Petr Kovařík, spolumajitel značky luxusních čokolád Steiner & Kovarik.

Cena kakaa se podle něj udržovala příliš nízko a skutečné hodnotě bonů neodpovídala. "V západní Africe se půda extrémně ničila tím, že se hnojila. Kácely se pralesy. A doopravdy se ta cena udržovala strašně nízko oproti tomu, za kolik by ty kakaové boby měly normálně být," dodal.

[chooze:article;value:547686]

Jako velký problém vidí také zotročování tamních lidí, které cenu kakaa snižovalo. "Velkým problémem je také zotročování lidí. Prodávaly se děti do otroctví, právě do Ghany a do Pobřeží slonoviny. To extrémně snižovalo cenu kakaových bobů. To, co se teď děje, je jen špička ledovce," uzavřel.

Čokoláda je neřest, které odolá jen málokdo z nás. Jak se ale zdá, budeme si brzy muset za její lahodnou chuť pořádně připlatit. Některé čokoládové tyčinky už začaly snižovat gramáž nebo obsah kakaa. Na Velikonoce, kdy se prodávají třeba čokoládová vajíčka nebo zajíčci, se ale zdražování zatím nejspíš nechystá. Většina výrobců totiž nakupuje zásoby surovin dlouho dopředu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.