Váháte, kdy začít sekat trávník? Názor odborníka každého překvapí

Mnoho zahrádkářů řeší dilema, jestli startovat sekačky už tento víkend. Otázka je na místě. Typicky jarních dnů jsme letos zažili už bezpočet a mnohem víc než v jiných letech touto dobou. Tloušťka zeleného koberce se tak postupně zvětšuje.

Odpověď na otázku, kdy sekat, přitom může být pro ledaskoho překvapivá. "Sekat můžeme klidně i v prosinci, ale jen na asi čtyřcentimetrovou výšku. Vyšší poléhající porosty totiž více trpí chorobami," upozorňuje Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu (ČZS).

[chooze:article;value:544278]

​Příliš horliví posunovači sekaček ale podle něj mnohdy napáchají více škody než užitku. "Několik dnů slunečného počasí bez zálivky může trávu poničit. Takový porost se pak dává dohromady, zakořeňuje, odnožuje. My ho sesekáme třeba na tři centimetry, nezalijeme ho. Trávník pak sluníčko za den vypálí," varuje Dvořák.  

Někde už sekají

Pokud jde ale o jarní seč, tak již tento týden vyjely do terénu například sekačky Botanické zahrady v Praze – Troji. Za řadu trávníků má ale v hlavním městě zodpovědnost i samotný magistrát (MHMP). Ten má ve své gesci například Stromovku a další největší parky.

Podle Dana Frantíka z odboru ochrany prostředí MHMP se ale na otázku, kdy začít sekat, jednoznačně odpovědět nedá. "Trávník se jednoduše seče, když vyroste. Ale záleží i na jeho typu. Někde ho úmyslně necháváme dorůst do nějaké větší výšky a jinde se seká, když povyroste jen trochu," upozorňuje Frantík.

[chooze:article;value:523012]

​Nejvíce opečovávaný je v metropoli podle něj porost v Královské oboře naproti Šlechtově restauraci. Tam sekačky vyjíždějí i třicetkrát do roka.

Šéf nejen přes městské trávníky upozorňuje, že po této zimě mají mnoho starostí všichni, kteří o živé zelené koberce pečují. A jde pochopitelně také o soukromé zahrady i zahrádky. Kvůli relativně vlhké zimě, kterou jsme zažili, totiž na mnoha místech zelenou chloubu ve velkém požírají mechy.

Ivan Dvořák ze zahrádkářského ústředí však připomíná, že i tento problém je řešitelný. "Na vyčesávání stařiny a mechu použijeme vertikutátor. Není to moc drastické a v prostu, v zóně kořenů, se udrží zimní, jarní vláha," připomíná odborník z ČSZ.

[chooze:article;value:501805]

​Trendem současnosti jsou bio zahrádky, v nichž se nepoužívá chemie. Ani jeho vyznavači však nemusejí zoufat. Hezkého trávníku se vzdávat nemusejí.

Travní směs na míru

"Základem je kvalitní osivo odrůd, které jsou odolné či odolnější k houbovým chorobám než jsou ty nejlevnější odrůdy a směsi běžně dostupné. Pokud jde o větší plochu, dá se domluvit i namíchání směsi na míru," radí Dvořák.

Radost z hezkého trávníku je často vykoupena mnoha starostmi a velkou dřinou. Majitelé zahrad své zkušenosti často sdílejí přes různé skupiny na sociálních sítích. Ta největší má přes třicet tisíc sledujících.

Změna počasí ovlivňuje porosty. Odborník poradil, jak se starat o trávník (1/3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.