Analytici mají jasno. Rusko zaútočí na NATO dříve, než se čekalo

"Několik ruských finančních, ekonomických a vojenských ukazatelů naznačuje, že se Rusko připravuje na rozsáhlý konvenční konflikt s NATO, a to nikoli bezprostředně, ale pravděpodobně v kratším časovém horizontu, než původně předpokládali někteří západní analytici," uvedl ISW.

Institut upozornil na slova polského prezidenta Andrzeje Dudy, který CNBC řekl, že Moskva přešla na válečnou ekonomiku a plánuje zaútočit v letech 2026 nebo 2027.

Stejně tak připomněl dánského ministra obrany Troelse Lunda Poulsena. Podle toho mají tajné služby informace, které značí, že se Rusko může pokusit na Alianci zaútočit v příštích třech až pěti letech.

[chooze:article;value:547449]

"Časová osa obnovení významné ruské konvenční vojenské hrozby do značné míry závisí na finančních zdrojích, které je Putin ochoten vynaložit na vojenské úsilí. Vzhledem k absenci jiných vysvětlení Putinových zjevných příprav, kterými riskuje poškození svých vztahů s bohatými ruskými klienty, a v kontextu pokračujících oznámení o plánech na rozšíření ruské armády jsou Putinovy pokusy o nastavení podmínek pro stabilizaci ruské ekonomiky a financí s největší pravděpodobností součástí ruských finančních a domácích příprav na potenciální budoucí rozsáhlý konflikt s NATO, nikoli pouze na vleklou válku na Ukrajině," upozornil ISW.

Institut pravidelně informuje o situaci na Ukrajině. Stojí za ním vojenská historička Kimberly Kaganová a v jejím čele je několik lidí, které politologové označují za neokonzervativce. Jsou mezi nimi často podporovatelé amerického prezidenta Joea Bidena, například novinář Bill Kristol nebo bývalý senátor Joe Lieberman.

Putin to řekl natvrdo. Rusko je podle něj připravené na jadernou válku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.