Zemědělci vyrazili do ulic. Stovky traktorů projíždí skoro celým Českem

Protesty zemědělců proti Green Dealu, byrokracii i podle organizátorů nedostatečné reakci vlády Petra Fialy (ODS) pokračují. Zatímco 7. března traktory blokovaly Prahu, ve středu vyrazily do ulic v ostatních českých městech.

"Připojíme se ke kolegům z Německa, Nizozemska, Polska a Belgie. Naším cílem je upozornit na dlouhotrvající problémy v oblasti pěstování a chovu a na hlubokou krizi, která postihuje zemědělský sektor po celé Evropě," informoval Zemědělský svaz, který akci společně s Agrární komorou, Společností mladých agrárníků, Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů a částí Asociace soukromého zemědělství organizuje.

[chooze:article;value:547068]

Jízdy plánují zemědělci v několika městech ve všech krajích kromě Libereckého. Tam plánují svými traktory podpořit polské protesty. Demonstranti vyrazili i k hraničním přechodům. Po celém Česku zatím probíhají protesty v klidu. 

"Při dnešní protestní akci zemědělců bude jejich technika blokovat hraniční přechod Strážný v době od 10:00 do 12:00. Průjezd vozidel IZS zajištěn. Možné kolony a dopravu budou usměrňovat policisté," varovali například policisté z Jihočeského kraje. Policie řídí dopravu například i u výpadovky z Plzně na Karlovy Vary, kde traktory projíždí.

Na většině míst začala hlavní část protestů v deset hodin dopoledne. Například ve Středočeském kraji vyrazili do ulic u Čáslavi zemědělci už ráno, ve stejný čas vyjeli i na Královéhradecku či Plzeňsku. Z Lovosic do Litoměřic projíždí dvě desítky strojů. Dohlíží na ně policie. Z Příkaz do Olomouce jede asi 200 strojů.

Ke středečním protestům se vyjádřil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.