Řím má nově úředníka pro práva zvířat. Dohlížet má na toulavé kočky

Jestli jste se někdy procházeli historickým centrem Říma, s velkou pravděpodobností jste potkali toulavé kočky. Domov si udělaly z ulic i archeologických nalezišť. Speciální garant zvířecích práv teď zajistí, že budou zdravé a nebudou se přemnožovat.

"Je to poprvé, co je v Římě, v hlavním městě Itálie, ochránce práv zvířat. Ráda bych připomněla že ochrana zvířat je součástí ústavy už dva roky, v článku 9, a já jsem pro to hrdě hlasovala," uvedla nová garantka zvířecích práv Patrizia Prestipinová. Ústava se změnila v únoru roku 2022, takže jsou kroky římských úřadů logické.

[chooze:article;value:546019]

Podobnou pozici už dříve zavedla velká města jako Neapol a Milán a místním se takový krok velmi osvědčil. Řím doufá, že se mu podaří zbavit toulavá zvířata nemocí nebo dohlédnout na to, aby žila důstojný život.

"Problémů je mnoho, toulavých zvířat je stále hodně. Vzhledem k vysokému počtu koťat je to stav nouze. Nebo třeba staré kočky, které žijí na ulicích, musí být chráněné, jak to jen jde," řekla dobrovolnice z římského útulku pro kočky Marzia Pacellaová.

Marzia o tom ví víc než kdo jiný. Už roky dobrovolničí v jednom z provizorních kočičích útulků u Cestiovy pyramidy. Po městě jsou jich ale desítky. Teď jim konečně svitla naděje na lepší podmínky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.