Do Česka vtrhne polární vzduch. Teploty rapidně srazí dolů

Poslední den astronomické zimy odstartoval mrazivým ránem. Například v pražské Ruzyni klesla v šest hodin ráno rtuť teploměru na -4,5 °C a stejně tomu bylo i v Liberci. V Karlových Varech naměřili -1,7 °C a v Kuchařovicích -3 °C. Z Jizerských hor meteorologové hlásí dokonce až -10 °C.

"Z pohledu dne v kalendáři a v současné synoptické situace, kdy k nám proudí studený vzduch od severu, je jasno a slabý vítr nebo bezvětří, klasika. Z pohledu kontextu extrémně teplotně nadprůměrné zimy a rychlému fenolickému vývoji rostlin, šok," zhodnotila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:546594]

Před mrazem varuje i ​Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozorňuje, že i v noci na středu budou teploty pod nulou, klesat mají většinou na -1 až -4 °C. "Vzhledem k tomu, že zejména v polohách pod 400 m n. m. pokračuje rozkvět ovocných stromů, především meruněk, broskvoní a slivoní, může dojít k jejich poškození mrazem," upozorňuje.

"Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," radí ČHMÚ.

[chooze:article;value:545489]

Přechod z astronomické zimy do jara bude plný překvapení i nadále. Ještě chvíli budou teploty přes den stoupat. "Odpolední maxima i ranní minima půjdou postupně nahoru," říká Honsová s tím, že v sobotu naměříme až 17 °C.

Už v příštím týdnu ale meteorologové očekávají strmý teplotní pád. "To k nám bude pronikat studený, původem polární vzduch, který srazí nejvyšší odpolední teploty pod 10 °C a sněžení očekáváme od středních poloh," upozorňuje Honsová.

Ochlazení bude ale jen přechodné. Už o Velikonocích se rtuť teploměru požene opět vzhůru. "Na velikonoční svátky půjdou teploty opět nahoru a těšit se můžeme až na 15 °C," dodává meteoroložka.

Ranní teploty pod nulou ohrožují úrodu ovocnářů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.