České Švýcarsko se obnovuje obrovskou rychlostí. Vědci to ukazují na časosběru

Časosběrné kamery umístili vědci z Botanického ústavu Akademie věd na spáleniště vzniklá po požáru v Národním parku České Švýcarsko. Na videích, která zachycují období od dubna do listopadu loňského roku, ilustrují, jak rychle se dokáže příroda obnovit.

"Již na jaře 2023 se plochy začaly zbarvovat do zelena, jak postupně vyrůstaly mechorosty. Později se objevily byliny a z dřevin se první ukázaly semenáčky bříz, které velmi rychle kolonizovaly obnažený substrát a posléze zcela dominovaly," uvedli botanici. Břízy podle nich za krátké období zvládly dorůst do jednoho metru.

[chooze:article;value:527282]

"Na spáleništi můžeme názorně pozorovat dvě zcela odlišné strategie rostlin. Zatímco kapradina hasivka orličí požár přežila v podobě podzemních oddenků, bříza sází na obrovské množství semen," dodal Botanický ústav. Vědci z ústavu podrobně sledují vývoj lesa a rostlin v podrostu v NP České Švýcarsko na desítkách každoročně navštěvovaných trvalých ploch již od roku 2009.

Lesní požár zachvátil národní park v červenci 2022 a postihl plochu o velikosti více než 1 000 ha. Z jeho založení byl obžalován jeho někdejší profesionální strážce. Hrozit mu má až 15 let vězení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.