Zemřel legendární scenárista. Oscara získal za film o britském králi

[chooze:gallery;value:35181]

Scenárista zemřel v sobotu na Novém Zélandu při muškaření, tedy sportovním lovu ryb, ve věku 86 let. Smutnou zprávu potvrdil médiím jeho manažer Jeff Aghassi. Příčinu smrti ale neprozradil.

"David byl na místě, které miloval nejvíc na světě, na Novém Zélandu. Dělal to, co ho nejvíc uklidňovalo, což bylo muškaření. Kdyby dostal šanci, přesně tak by to napsal," řekl pro BBC News.

Seidler se proslavil především scénářem k historickému dramatu Králova řeč, který byl v roce 2011 nominovaný na 12 Oscarů. Proměnil čtyři z nich, včetně toho za Nejlepší původní scénář. Singer se tak ve svých 73 letech stal nejstarším scenáristou oceněným Oscarem. Za Královu řeč získal také Filmovou cenu Britské akademie (BAFTA) nebo Critics Choice Awards. Nominovaný byl i na Zlatý glóbus.

[chooze:article;value:546684]

Seidler později stál za divadelní adaptací filmu. Ta měla premiéru na prknech londýnského West Endu v roce 2012, píše portál The Guardian. Hra měla mít debut i na newyorské Broadwayi, ale v roce 2020 plány překazila pandemie koronaviru.

Narodil se v Londýně, kde i vyrostl. Během dospívání trpěl vadou řeči – koktal. K napsání hry ho proto inspiroval skutečný příběh krále Jiřího VI., otce zesnulé královny Alžběty II., který svou vadu řeči překonal s pomocí logopeda. "Psal jsem o sobě," svěřil se v jednom z rozhovorů v roce 2011.

Ve věku 64 let zemřela herečka Robyn Bernard. Zazářila v seriálu General Hospital:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.