Ve světě přibývá psychopatů. Jejich rysy má desetkrát více žen, než se myslelo

Úzkosti, deprese, špatné nálady – takové psychické problémy lékaře už nepřekvapují. Celosvětově ale přibývá lidí s vážnějšími poruchami osobnosti, a to mimo jiné i psychopatů. Starší výzkumy ukazovaly, že na deset mužů psychopatů připadá jedna psychopatka.

Podle nejnovější studie vykazuje rysy psychopatického chování až desetkrát víc žen v populaci, než lékaři původně předpokládali. Podle expertů jsou ženy rafinovanější. Jejich psychopatické chování není tak nápadné jako u mužů – místo fyzických výlevů využívají slova.

[chooze:article;value:543445]

​"Takové ženy se snaží pomocí pomluv a lží dosáhnout osobního prospěchu. Často jsou velmi chytré a v zaměstnání na vedoucích pozicích," uvádí klinický psycholog Cliv Boddy. Lidé si ale dnes také problémy častěji uvědomí a vyhledají pomoc odborníka.

"Člověk s narcistní poruchou osobnosti prostě nemůže připustit, že by prohrál, nebo že by nebyl milován, nebo že by nebyl nejlepší," upozornil psycholog Petr Šobra. Ve virtuálním světě se tak snaží svůj život prezentovat jako dokonalý. Podle odborníků ale ne každý, kdo se chce pochlubit třeba fotkami z dovolené, musí mít narcistní chování.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.