Putin naznačil, co udělá s územími na Ukrajině. Vzorem mu může být i Krym

Ukrajinským silám se zatím stále daří ostře vracet ruské útoky. Město Bělgorod v Rusku čelí už 5. den ukrajinským dronům, podle ruských zdrojů tam zemřeli dva lidé. Ukrajině se také podařilo zasáhnout mezinárodní letiště v Moskvě.

Krym se mezitím připravuje na oslavy 10. výročí anexe poloostrova. Západní média mluví o zatýkání aktivistů, kteří by mohli oslavy narušit. Podle odborníků je Krym vzorovou oblastí, jak by to vypadalo na Ruskem okupovaných územích, pokud se je Ukrajině nepodaří dobýt zpět.

"Skutečnost, že se Putin tenkrát tak snadno zmocnil Krymu, se mu dnes vysmívá do tváře. To znamená, že Putin si v roce 2022 myslel, že by mohl tento čin zopakovat na Ukrajině. Neměl v úmyslu bojovat dlouho. Myslel si, že to bude podobné jako na Krymu, jen v mnohem větším měřítku," tvrdí politolog Abbas Gallyamov.

[chooze:article;value:546398]

Co má Putin v plánu s obsazenými oblastmi na Ukrajině naznačil i ve svém povolebním projevu. Z Charkovské oblasti by mohla podle jeho slov vzniknout demilitarizovaná zóna. Takové území mají mezi sebou například Jižní Korea a KLDR. Ruská média tento plán skloňují nejvíce v souvislosti s reakcí na ukrajinské útoky na Bělgorod.

"Nevylučuji to vzhledem k dnešním tragickým událostem. Pokud to uznáme za vhodné, budeme v nějakém bodě nuceni vytvořit bezpečnostní zónu na územích, která jsou dnes ovládána kyjevským režimem, abychom zabránili nepříteli na nás útočit zbraněmi zahraniční výroby," prohlásil ruský diktátor. V projevu Putin také řekl, že je připravený na mírová jednání, ale jen v případě, že to bude v zájmu Ruské federace.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.