Dálnici D10 lemují nebezpečné stromy. Některé musí k zemi, slibuje ŘSD

19., 25. nebo 36. kilometr dálnice D10. Řidiči si prý stromů na první pohled nakloněných nad silnicí často ani nevšimli. Když uviděli  záběry a fotografie cesty, kudy běžně jezdí, byli někteří překvapení.

"Je to určitě nebezpečné. Je otázka času,  kdy to spadne. Když by na to napadl sníh, tak by to asi mohlo," reagoval jeden z nich. "Trochu foukne a nikdo neví, jak ty stromy drží," souhlasil další.

Na dálnici D10 ve směru z Mladé Boleslavi do Prahy například loni spadlo kvůli silnému větru několik stromů. "Pokud řidič zaregistruje na silnici jakoukoliv anomálii, tak by měl vždycky volat policii linku 158," řekl dopravní expert Robert Kotál.

[chooze:article;value:546820]

​Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto z bezpečnostních důvodů už začalo situaci řešit. "V tuhle chvíli probíhá pečlivý a velmi detailní průzkum stromů, nebo chcete-li tzv. passport dřevin. Ten bude hotový předpokládáme v horizontu dvou týdnů a na základě té kontroly se začnou, předpokládám, kácet stromy, které by se teoreticky mohly v blízké budoucnosti stát rizikovými," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Pokud by některý ze stromů nehodu přece jen způsobil, odpovědnost je na vlastníkovi, kterému pozemek patří. "Po něm je potom možné v občanskoprávním sporu požadovat náhradu škody," dodal Robert Kotál.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.